105- і 104-річчя ВІДСВЯТКУВАЛИ

найстаріші жительки Закарпаття

Цими днями дві найстаріші мешканки Закарпаття відсвяткували гарні дати: на Рахівщині в селі Біла Церква зустріла 105-річчя Ілона Бокоч, а на Тячівщині в с. Нижня Апша вітали зі 104-літтям Іляну Влад. До іменинниць із квітами, подарунками й щирими вітаннями прийшов начальник Тячівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в області Сергій Данилич. До слова, вітання пенсіонерів-старожилів у цій структурі вже стало доброю традицією.

Обидві жінки народилися за Австро-Угорщини, постійно мешкали в багатонаціональних селах, де в мирі й злагоді споконвіку живуть українці та росіяни, румуни й угорці, словаки й чехи, німці і євреї, роми та білоруси. Побували під владою кількох держав, пережили дві світові війни, зазнали немало негараздів.

У родині Ілони Бокоч сильне жіноче начало – вона народила двох доньок, тішиться 5-ма онучками та 8-ма правнучками. Іляна Влад має трьох доньок, дочекалася стількох же внуків, 5-ти правнуків і 2-х праправнучок-близнючок! І у свої понад 100 літ, незважаючи на те, що вже не бачать, довгожительки зберегли оптимістичне сприйняття життя та світлий розум. А пані Іляна в 100 років ще косила траву для худоби, вишивала, і зараз теж потрохи порається по господарству та керує своєю великою родиною – навчає-повчає, як господарювати.

104-річна Іляна ВЛАД

Закарпаття славиться своїми довгожителями, адже тільки цього року зустріли століття п’ятеро краян, 101 і 102 роки – по троє, 103 – двоє, 104 – троє і 105 – вже згадана Ілона Бокоч. Найбільше таких, звичайно ж, у гірських районах: у Хустському – 3, Тячівському, Рахівському, Виноградівському й Ужгородському – по двоє. До прикладу, на Рахівщині – найбільш високогірній частині Українських Карпат – зараз понад п’ять сотень довгожителів: на обліку в Тячівському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області 493 пенсіонери віком від 90 до 95 років, 59 – від 95 до 100 та четверо – від 100 до 105.

Наталя МИГАЛИНА

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*