150-річчя ПАДІННЯ НАЙБІЛЬШОГО В ЄВРОПІ МЕТЕОРИТА

відзначать на великоберезнянщині

Сьогодні, 11 червня, на Великоберезнянщині відбудуться заходи з нагоди 150-річчя падіння метеорита «Княгиня» – найбільшого в Європі.
Відзначатимуть цю дату на території Ужанського національного природного парку, в урочищі Чорні млаки неподалік с. Княгиня. Долучаться представники сусідніх країн – Польщі, Словаччини. Початок – о 12.00. Маршрут буде таким: Ужгород – смт Великий Березний →– с. Сіль – с. Княгиня – урочище Чорні млаки (за вказівниками). Відстань із початкового пункту до кінцевого – 60 км.

Довідково. 9 червня 1866 року поблизу села Княгиня впав найбільший у Європі метеорит. Події розгорталися між хребтами Стінка та Явірник. Метеорит з’явився вогняною кулею над містом Ліптовський Мікулаш, пролетів у східному напрямку над містами Шаріш, Земплін, Пряшів (Словаччина) й, подолавши понад 200 км, розірвався біля села Княгиня нашого краю на висоті 40 км. На великій території пройшов справжній «кам’яний дощ». Небесне каміння виявляли на полях, дорогах, вулицях сіл Княгиня, Стужиця, словацького села Збой. Але більша частина упала в ліс. У перші дні місцеве населення зібрало понад 60 уламків, загалом їх було майже 1200. А найбільший, за переказами свідків подій, знайдений селянином Василем Крив’яником на схилі гори Стінка. Чоловік щороку косив траву на поляні в урочищі Чорні млаки. Через кілька днів після падіння метеорита він вийшов на сінокіс і побачив на полянці яму, якої раніше не було. Розкопавши ґрунт на цьому місці завглибшки понад 2 метри, він виявив уламок вагою 279 кг 766 г. При падінні камінь розколовся на шматки вагою 141 кг 833 г та 137 кг 933 г. Про знахідку довідався лісничий із Великого Березного Антон Покорний, який за пару волів купив цей уламок у Василя Крив’яника й перепродав Імператорському музею у Відні, де метеорит знаходиться й нині.

Адміністрація Ужанського комітату 2 липня 1866 року створила спеціальну комісію, аби зібрати та вивчити осколки метеорита. Через 10 днів приїхала наукова експедиція з Відня та Будапешта, яка детально обстежила територію розміром 2 х 0,75 милі та знайшла ще 72 уламки загальною вагою 100,5 фунтів (приблизно 46,7 кг). Пошуки продовжувалися, і на 24 вересня 1866-го їх уже знайшли загалом на 850,5 фунтів (385,8 кг). За даними Віденського історико-природничого музею, сукупна маса всіх уламків Княгинянського метеорита становить 500 кг і вони зберігаються в історичних та природничих музеях 115 міст світу.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*