1998 РОКУ, НА ЩАСТЯ, НЕ ПОВТОРИЛОСЯ

Але цьогорічний листопадовий паводок усе ж наробив біди

Закарпаття почало топити вже вночі у п’ятницю,ь20 листопада. А в суботу з’явилася офіційна інформація про те, що під ранок цього дня вода в р. Тиса, що протікає в межах м. Рахів, піднялася більш ніж на два метри.

У с. Білин через перезволоження ґрунту два зсуви перекрили центральну вулицю. На щастя, ніхто з людей не постраждав, інформації про руйнування житла чи господарських будівель також не було. На 9-ту ранку автомобільний рух частково вдалося відновити. В самому Рахові близько 8-ї Тиса перелилася через лівий берег і підтопила центральну автодорогу. Тоді автомобільний рух у місто перекрили за винятком важкої техніки. На вулицях Комарова та Партизанська (колишнє військове містечко, яке розташоване відносно в низині) два гірські потоки вийшли з берегів і почали підтоплювати житлові будинки. Місцева влада спільно з рятувальниками евакуювала звідти п’ятьох дітей, які тимчасово поміщені в дитяче відділення районної лікарні.

У селищі міського типу Кобилецька Поляна річка почала підтоплювати електропідстанцію. Аби уникнути аварійної ситуації населений пункт, де проживає три з половиною тисячі мешканців, було відключено від електроенергії.

Під вечір стало відомо, що паводок підтопив на Закарпатті понад двісті об’єктів, на місцевих автодорогах знесені мости, з підтоплених будинків відселені люди. А у с.Білин стався ще один зсув і перекрив центральну дорогу. Туди виїхала важка техніка. У сусідньому Тячівському районі впродовж дня було підтоплено більше сотні дворогосподарств. Постраждали як високогірні села Усть-Чорнянського куща (тут найбільш руйнівної сили завдали невеличкі гірські потоки), так і населені пункти, розташовані вздовж р.Тересва – Калини, Ганичі, Нересниця… На кількох автодорогах місцевого значення потужною хвилею знесло мости через річку.

Мешканців підтоплених будинків відселили до родичів чи знайомих, але потреби в масовій евакуації, на щастя, не було. На Іршавщині плавали парники у Заріччі, а на Міжгірщині у Колочаві пошкоджено 3 дерев’яні та 2 металеві мости, а також зруйновано 3 металеві переходи через річку.

– Впродовж дня вода в Тисі, що протікає в межах Рахова, піднялася на чотири з половиною метра, – розповів голова ОДА Геннадій Москаль. – Для порівняння: у 1998 році, коли Закарпаття пережило найбільш катастрофічний паводок за всю історію, річка піднялася на 5 метрів 15 сантиметрів. Після обіду вода пішла на спад. Але в суботу в Калинах стався прорив дамби, і вода затопила кілька дворів у присілку Заріка. Їх мешканці були змушені залишити житло і перебратись у більш безпечні місця. В загрозливій ситуації опинився і міст, який сполучає село з присілком. Його опори «штурмували» рештки моста, який змило вище за течією, у Дубовому.

В Калинах місцеві мешканці почали укріпляти береги ріки самотужки з допомогою мішків з піском, розповіла нам журналіст із Тячівщини Наталія Маджара.
Щодо причин паводка, то біолог Олег Колесник каже нашому виданню, що у всьому винна все-таки вирубка лісів: «Які тривалі дощі? Вода стікає з вирубок моментально. Ціле літо не було дощів, ліс сухий, тому має вбирати воду як губка. Але лісу старого практично не залишилося. Тому нетривалий (порівняно) дощ і викликає різке підняття рівня води. Мені здається, що поки масово не почне зносити хати, народ не отямиться. Але й на те надії немає. Минулі катастрофічні повені нічому не навчили». Натомість громадський діяч Денис Добра зазначає й іншу причину: «У наших гірських селах нема елементарного водовідведення на випадок дощу, кювети позаростали, а подекуди нові газди їх позаорювали. Подивіться, в Усть-Чорній, як зробили німці ще за Австро-Угорщини з гірськими потічками — хіба тим каменем, що вимощені потічки, хтось будувався…».

— Протипаводкова програма «Тиса» не фінансується вже третій рік, і це одна з причин підтоплень та руйнівних наслідків теперішнього паводка, – вважає голова ОДА Геннадій Москаль. – Після мого призначення на Закарпаття виявилося, що за 2012–2014 роки по програмі «Тиса» залишилося 15 мільйонів гривень боргів. Я особисто неодноразово їздив у Кабмін і вибивав фінансування, завдяки чому уряд на сьогодні погасив заборгованість на 12,5 мільйона. Решта боргу, сподіваюся, буде погашена ще до кінця цього року. Зроблю все можливе, щоб із наступного року відновити повноцінне фінансування протипаводкової програми й мінімізувати руйнівні наслідки стихії. Я виїхав у постраждалі від стихії райони і ще сьогодні покажу, як під натиском відносно невеликого паводка позмивало дамби, побудовані міністром МНС часів Януковича. Бо державні гроші банально розкрадалися.

На вчора стихія трохи вгамувалася. Але роботи із ліквідації наслідків підтоплень тривають. Як розповіла «Новинам» речник УДСНС у Закарпатській області Наталія Батир, залишаються підтопленими 37 домогосподарств, з них 8 підвалів житлових будинків у Міжгірському та Рахівському районах. Залучили засоби цивільного захисту, підрозділи ДСНС, Національної поліції, дорожніх організацій та Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса. Йдеться про 185 осіб та 40 одиниць техніки. Рятувальники загалом відкачали близько 943 м3 води з 198 дворогосподарств (в тому числі — з 136 житлових будинків).

Заступник голови ОДА Михайло Рівіс підбив певні підсумки: «Пік паводка пройдено. Територіальна підсистема цивільного захисту Закарпаття в цілому впоралася з ситуацією. Завдяки чіткій та злагодженій роботі, оперативному залученню всіх наявних сил і засобів, значних руйнувань та пошкоджень об’єктів інфраструктури на території області вдалося не допустити.

Оксана ШТЕФАНЬО.
Фото Я.Мийсарош
 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*