28 національних спільнот працювали в Центрі культур нацменшин Закарпаття

Депутати облради обговорять проект рішення «Про хід виконання у 2017 році Програми «Центр культур національних меншин Закарпаття» на 2016 – 2020 роки».

Автор – управління національностей та релігій ОДА. В поданому ним документі зазначаються найважливіші завдання, виконані торік, а це – реалізація в області державної політики у сфері міжнаціональних відносин та підтримка позитивного іміджу краю як поліетнічного.

Так, упродовж 2017-го в Центрі культур нацменшин Закарпаття працювали 28 обласних національно-культурних товариств, які не мають власних приміщень. У безоплатне користування громадським організаціям національних спільнот надавали конференц-зал, фойє, оргтехніку, телефонний та факсовий зв’язок, бібліотечні фонди центру. Також їм усебічно допомагали в підготовці і проведенні науково-практичних конференцій, форумів, круглих столів, семінарів, урочистих зібрань із нагоди пам’ятних дат, днів культур тощо.

Тут проходили стажування й практику, готували дипломні й дисертаційні дослідження 12 студентів і аспірантів вишів. 10 слухачів курсів підвищення кваліфікації Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти готували випускні роботи на базі центру. Національно-культурним товариствам також надавалась організаційно-методична підтримка у проведенні днів, тижнів рідної мови, конкурсів та олімпіад на краще знання мов нацменшин тощо. Усе це забезпечувало реалізацію відповідних законів України, основних положень Стратегії економічного та соціального розвитку області на період до 2020 року, положень Рамкової конвенції Ради Європи про захист нацменшин та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Заплановані обсяги фінансування програми на 2017-й, як і фактичні, становили 823,2 тис. грн: за рахунок крайового бюджету – 823,2 тис. грн (у т. ч. на просвітньо-культурну та освітньо-наукову діяльність – 170 тис. грн, на інформаційно-просвітницьку роботу й підтримку діяльності Центру – 653,2 тис. грн).

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*