30 років тому на Мукачівщині сталася найжахливіша автокатастрофа

У неділю, 22 вересня, виповнилося 30 років з дня найжахливішої автокатастрофи на Закарпатті. В цей день у селі Залужжя Мукачівського району загинуло 29 чоловік, які згоріли живцем…

На крутому повороті пасажирський автобус сполученням «Мукачево — Арданово» зіштовхнувся з цистерною, в якій транспортувався меблевий лак, — писали «Факти». Від спалаху лаку загорілося асфальтове покриття й автобус. Аварія була настільки масштабною, що клуби чорного диму було видно за кілька кілометрів. Тоді на місці пригоди загинуло 18 людей. А згодом у лікарні від больового шоку та опіків різного ступеня тяжкості померло ще 11 закарпатців. Найменшій жертві було 3, найстаршій — 78 років. Вечірній рейс автобуса «Мукачево — Арданово» в народі називали молодіжним, тому що ним, як правило, поверталися додому учні ПТУ та працівники Мукачівської трикотажної фабрики. Ось чому більшість загиблих були молодими людьми: 17 осіб — у віці від 15 до 21 року (в тому числі вагітна на третьому місяці 16-річна жінка), 6 осіб — від 22 до 36 років (серед них — 34-річний водій ЛАЗу Василь Фенчак), 5 людей — від 51 до 77 років. Серед загиблих був також 3-річний Сергій Баландовіч, який повертався разом з бабусею додому від родичів з Львівської області. Як встановило пізніше слідство, два пасажири — 22-річний Іван Кучинко і 27-річний Іван Свалявін — могли врятуватися, вони встигли відбігти від автобуса на безпечну відстань. Але повернулися, щоб допомогти іншим, і загинули… Найбільше жертв — 13 осіб — виявилося із села Арданово Іршавського району.

Запалити свічку та помолитися за упокій душ загиблих щороку приходять до пам’ятного знаку, що встановлений на місці трагедії у 2003 році. Тут ніколи не в’януть квіти. Вчора у Залужжі також відбувся скорботний молебень… А на місці, де сталася трагедія, лягли свіжі квіти та вінки.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*