АФГАНСЬКІ БУДНІ

ОФІЦЕРА БЕСПАЛЬКА

Двадцять дев’ять років тому війська колишнього Радянського Союзу залишили землю Республіки Афганістан. До мирного життя поверталися не за роками змужнілі чоловіки, брати, сини, позаду яких було горнило страшної війни, а попереду чекала адаптація до мирного життя.

Більшість колишніх воїнів-інтернаціоналістів і сьогодні в строю. Серед них – начальник відділу персоналу Управління ДСНС України в Закарпатській області Олександр Беспалько.

Вступити до військового училища одразу по закінченні у Вінниці середньої школи йому не поталанило. Пішов служити строкову, затим став курсантом Хмельницького вищого артилерійського командного училища. Після навчання молодий лейтенант – командир взводу у військовій частині Середньоазіатського військового округу. У квітні 1985-го він, 24-річний, продовжує службу в 191-му окремому мотострілецькому полку, який дислокувався за 160 км від Кабула, в Газні, що в Афганістані.

Багато судилося побачити й пережити за два роки й два місяці цієї війни командирові артилерійської батареї Олександру Беспальку. Звичайно, не всі були героями, доводилося стикатися з боягузами. Таких намагалися не брати на бойові операції, щоб не «підставлятися» самим і їх не наражати на небезпеку.

– Пригадую, як наш солдат уночі першого травня 1986-го добровільно здався «духам». Наша батарея стояла на заставі, що дислокувалася поряд із кишлаком, де перебував ворог.

Оскільки вона була сторожовою, то обстрілювали майже щоночі. Перебіжчик добре знав прохід через мінне поле, яке нас розділяло. Саме ним, узявши з собою автомат і боєприпаси, тишком-нишком утік. У 1988-му в Кандагарі захопили сім’ю одного з ватажків банди. Згодом родину обміняли на дизертира. Нині цей чоловік носить таке ж саме посвідчення, як і сотні ветеранів-афганців, котрі з честю воювали…

Були й справжні герої. На черговій операції солдата-узбека прийняли до лав партії, а через 15 хвилин він собою закрив ворожий кулемет, врятувавши життя товаришам. Такої відданості ідеології, патріотизму дуже бракує нині, – додає О. Беспалько.

Не любить Олександр Костянтинович говорити про бойову минувшину. А розповідати є про що. Цьому підтвердження – записи в особовій справі. За період служби в Афганістані він брав участь у трьох військових операціях і дев’ять разів реалізовував дані розвідки щодо знешкодження бандформувань. Діяв мужньо і відважно, за що нагороджений орденами «Червоної зірки», «За службу Батьківщині у Збройних силах СРСР» ІІІ ступеня, а також медаллю «За відвагу».

Під час бойових дій у районі населеного пункту Аліхейль був артилерійським коректувальником при 9-й мотострілецький роті. Вона мала захопити висоту противника й утримувати, блокуючи проходження ворожих караванів зі зброєю. «Душмани» не раз атакували їх. Лейтенант Беспалько, перебуваючи на одній із найнебезпечніших ділянок, успішно відбив усі атаки, розгадавши тактику ворога. Ризикуючи життям, під безперервним обстрілом уміло скеровував вогонь артилерії. Тоді розбили й знешкодили два каравани зі зброєю і боєприпасами, вогневі позиції міномета й кулемета ДШК, вбили й поранили до двадцяти «духів».

У Афгані Олександр Костянтинович відчув, що значить жити без води, коли до неї, як мовиться, рукою подати.

– Якось на одній із операцій підійшли до льодовика, але наблизитися й вгамувати спрагу не могли через міни. Відверто скажу, випробування не з легких. Двоє солдат не витримали й підірвалися. Потім із «вертушки» нам скинули в гумовому хімічному чоботі воду яка, падаючи, розхлюпалася, залишилося трохи більше третини казанка. І цей запас ми розділили на чотирьох чоловік на п’ять діб, – розповідає воїн-інтернаціоналіст. – Щодо мирного населення, то на контакт із ними йшли обережно, адже їхні подальші наміри передбачити ніхто не міг. Були такі «тяжкі» райони, приміром Паншер, де проти нас воювали всі – з жінками й дітьми включно. Якщо бачиш підлітка років 15, доводилося відкривати вогонь, інакше за ліченні секунди застрелять тебе. Нічого не вдієш, війна, і треба було жити за її законами…

Вікторія БОКІЙ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*