АМАТОРСЬКИЙ ФУТБОЛ ЗАКАРПАТТЯ

має добру перспективу

Футбол на Закарпатті — наймасовіший вид спорту. Регулярний чемпіонат області — підтвердження цьому. У першій лізі команди вже пішли на літню перерву, а клубам вищого класу залишилося відіграти один тур. Якою була перша частина сезону цьогорічної першості, «Новинам Закарпаття» розповів голова Федерації футболу Закарпаття Іван Дуран (на фото).

Іване Петровичу, наскільки цікавим видався чемпіонат крайового футболу?

– По завершенню його першої половини зберігається інтрига в усіх групах у боротьбі за лідерство. Це свідчить про те, що рівень команд став майже однаковим. У вищій лізі в лідируючій групі триває суперництво між «Ужгородом», «Мукачевом» та «Бийганню». У першій лізі (західна зона) лідирують гравці з чопського «Локомотива» та «Баранинців», у східній зоні – реально п’ять команд змагаються за титул найкращої. Також відзначу відносно високий рівень арбітражу та футбольної інфраструктури. 
 
На жаль, є й негативні моменти – через фінансові складнощі вже маємо декілька невиїздів команд на матчі. Насамперед це стосується «Тернова» з першої ліги, яке, здається, не дограє цей сезон до кінця. Друга проблема – недисциплінована поведінка вболівальників, футболістів та функціонерів команд. 
 
Яким чином збираєтеся викорінювати саме цей негативний фактор із закарпатського футболу?
 
– У більшості такі події маємо через поведінку керівників команд, всі потуги ставлять на перемогу й інколи просто не вміють достойно програвати. Будемо проводити відповідну роботу насамперед із ними, а також через них з уболівальниками. 
 
Тепер про футбольну інфраструктуру краю – стадіони, роздягальні… Чи вдалося її покращити?
 
– На мою думку, у вищій лізі ситуація в більшості учасників у цьому плані нормальна, відстають дві команди – довжанська «Боржава» та «Бийгань». В останньої – поганий стан газону поля, а в Довгому вже впродовж останніх 10 років нічого не робиться задля покращення футбольного господарства. Гадаю, за рівнем інфраструктури у вищу лігу спокійно можуть перейти «Локомотив» та «Баранинці». 
 
Цьогоріч вдалося покращити стан стадіонів у Великому Березному, Невицькому, Перечині, Верхньому Коропці, будується новий стадіон у Бобовищі. Щодо планів на перспективу, то з наступного року ігри чемпіонату проводитимуться на новозбудованому ужгородському стадіоні «Автомобіліст», також запланований ремонт стадіону в Середньому. 
 
Облаштований стадіон маємо в місті Сваляві, але, на жаль, спортивна громадськість цього міста чомусь не хоче долучитися до створення команди. 
 
Між ФФЗ та єдиним футбольним професійним клубом «Говерлою» маєте якісь напрацьовані стосунки?
 
– На жаль, взагалі відсутній конструктивний діалог. Кілька разів робив спроби вийти на контакт із тренерським штабом команди, однак чомусь вони не йдуть назустріч. А одного разу в мене навіть стався конфлікт з помічником головного тренера «Говерли» Олексієм Величком. Якось зателефонував мені з претензією – чому дозволяємо грати футболістам молодіжних команд «Говерли» у чемпіонаті області й вимагав накласти заборону на їх участь в обласній першості.
Звісно, я відхилив цю безпідставну вимогу. Адже це рішення ухвалив колегіальний орган ФФЗ – Рада президентів клубів. Тим паче, знаючи ситуацію в самій «Говерлі», де футболістам не платять зарплатню півтора року, таким чином даємо молодим гравцям хоч якийсь шанс на підзаробіток. Наразі вдається спілкування хіба що з гендиректором клубу Іваном Шіцом. 
 
Які завдання ставить перед собою Федерація футболу Закарпаття?
 
– Насамперед – розвиток дитячо-юнацького футболу. Нещодавно відбулася звітно-виборна конференція, на якій головою закарпатської дитячо-юнацької футбольної ліги був переобраний Василь Качур. Найперше в цьому плані хочемо змінити формат проведення змагань обласної ДЮФЛ – з кущових районних змагань перенести на зональні. Щоб це був повноцінний чемпіонат за участю 10—12 команд у кожній зоні (а це тячівська, іршавська, мукачівська й ужгородська) з чітким календарем. У свою чергу ФФЗ бере на себе фінансування арбітражу. Також дуже хочу заручитися підтримкою журналістів, побачити об’єктивну оцінку рівня закарпатського футболу. 
 
Розмовляв
Роман СЕНИШИН. 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*