Без «Вконтакте» в Україні заборонили російські сайти

16 травня Президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких «Аерофлот», соцмережі «Вконтакте» і «Одноклассники», компанія «Яндекс» тощо.

Такий крок влада пояснює необхідністю захистити національну безпеку України в умовах російської гібридної війни. Зокрема вказується, що Росія може використовувати сервіси,  як-от «Яндекс. Пробки» і «Яндекс. Навігатор», для планування ефективніших наступальних дій на території України, оскільки в режимі онлайн має змогу отримувати інформацію про стан шляхів, пропускну здатність і завантаженість усіх доріг на території України.

Президент Петро Порошенко заявив, що введені санкції щодо Росії, зокрема їх останнє розширення, можуть бути переглянуті після виходу російських військ із території України.  

Водночас представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига зазначив, що згідно з українським законодавством, блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише в судовому порядку.

А керівник служби з питань інформаційної безпеки апарату РНБО Валентин Петров заявив, що громадян, які через VPN, «тори» тощо обходять заборону, «жодним чином не каратимуть». Влада просто хоче обмежити аудиторію російських інтернет-сайтів.

В Інтернет-асоціації України пояснили, що здійснення блокування українськими провайдерами російських сайтів, які потрапили під санкції, на сьогодні неможливе технічно.

Самі російські ІТ-компанії вже розіслали користувачам інструкції, як обійти обмеження й відновити доступ до заборонених сайтів. І, як свідчить практика, заборону нині дійсно можна обійти, маючи елементарні комп’ютерні навики.

Переглянути заборону вже закликали українську владу США та міжнародні організації.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*