Безоплатні ділянки тепер виділятимуть, тільки якщо є продані з аукціону. Що змінилося в земельних відносинах із липня-2017?

Уряд ухвалив «Стратегію раціонального управління землями сільськогосподарського призначення державної власності». Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк.

Отже, які саме зміни для учасників земельних відносин відбулися з липня 2017-го?

1. Набуло чинності обмеження площі сільськогосподарських земель, доступних для безоплатної приватизації. Воно визначатиметься так. Братимуться результати земельних аукціонів за попередній період. Площа ділянок, які передаються до приватної власності безкоштовно, не повинна перевищувати 25% загальної площі землі, переданої на конкурентних засадах. Максим Мартинюк також зауважив, що діятимуть географічні обмеження. Для розрахунку площі, яка може бути приватизованою безоплатно, братиметься певний район. Таким чином можна буде регулювати рівномірність приватизації. Регіони, де земля коштує найдорожче, не будуть розподілятися першочергово.

На думку Мартинюка, завдяки цим змінам громадськість зможе краще стежити за процесом виділення землі. Керівники місцевих управлінь Держгеокадастру зіткнуться з необхідністю створити суспільний діалог. Їм потрібно буде пояснити, що протягом наступного кварталу можливість роздати певну кількість землі базуватиметься на результатах аукціонів попереднього періоду.

Якщо потреба у приватизації перевищує виділену площу землі, то є два варіанти дій:

а) заявники можуть ставати в чергу, а частина переноситиметься на наступні квартали;

б) наявні землі можуть розподілятися пропорційно між усіма заявниками. Тоді кожен отримає менше, ніж заявляв.

Ділянки, що зарезервовані для учасників АТО передаватимуться виключно в межах нормативів. Проте вони так само лишатимуться зарезервованими та недоторканими.

2. Сільська рада має схвалити приватизацію землі, яка перебуває на її території. Таким чином земля передаватиметься у власність місцевим мешканцям.

3. Якщо земля повернулася з оренди в державну власність, вона знову виставлятиметься на торги. Фермери не зможуть користуватися схемою, коли вони безоплатно отримували землю, яку раніше орендували.

4. Буде встановлено мінімальну орендну ставку – 8%. Аукціон стартуватиме з 8%, що, за словами Мартинюка, є середнім показником по країні. Термін договору оренди не може бути більшим за сім років. Демпінгувати умови не вийде: навіть якщо аукціон не відбувся, їх не буде змінено. Якщо раніше до основного договору можна було складати додаткові з більшим терміном дії та меншою відсотковою ставкою, то тепер державні службовці не матимуть на це права. Садівництво – єдина сфера господарства, для якої можливі винятки з цього правила. Але лише після закладання саду чи ягідної плантації!

5. До орендної угоди додається агрохімічний паспорт ґрунту. На думку Максима Мартинюка, таким чином можна буде контролювати ступінь виснаження землі. Якщо її якість суттєво знизиться, то орендар відшкодовуватиме збитки. Такі зміни позитивні для звичайних громадян, але стануть ударом для учасників земельних схем.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*