Більше українців працевлаштують чеські підприємці

8 лютого чеський уряд під тиском вітчизняних підприємців удвічі збільшив щорічну квоту на працевлаштування українських робітників. Існуюча дотепер квота в 3800 чоловік не могла задовольнити попит чеських працедавців, які останнім часом нарікають на брак кваліфікованих кадрів.

Чеським фірмам потрібно заповнити приблизно 140 тис. вакансій, що вимагають наявності в кандидата середньої спеціальної чи вищої освіти. І хоча рівень безробіття в Чехії з грудня минулого року зріс на 5,3%, місцеві працедавці не можуть знайти вдома потрібної робочої сили. Проблема полягає в низькій народжуваності та небажанні молоді здобувати робітничі професії. Якщо в цих сферах не зміниться політика держави, то через 10 – 15 років Чехія уже не зможе обійтися без закордонних працівників.

На цей час найбільш затребуваними є технічні професії – зварювальники, механіки, електрики, слюсарі. Також катастрофічно не вистачає медиків.

Збільшення квоти для українців потягло за собою й прийняття рішення про розширення штату працівників чеського консульства у Львові та Департаменту з питань притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ ЧР. Це має посприяти швидшому оформленню робочих віз. Спрощена процедура отримання дозволу на праце­влаштування, яка діяла з 1 серпня 2016 р., виявилася неефективною. Штат працівників цих установ не справлявся з великою кількістю поданих заяв. Відтак строк отримання робочої візи продовжився аж до 8 місяців.

Невирішеною проблемою, як визнає чеська сторона, залишається електронна система «Visapoint», через яку здійснюється реєстрація на подачу документів до чеського консульства. Нині вартість запису на «чорному» ринку (через посередників) сягає 1000 євро.

Оксана ЧУЖА. м. Прага

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*