БІЙЦІВ 128-ї НАГОРОДЖУВАЛИ, ОБНІМАЛИ, ОСВЯЧУВАЛИ

на урочистій зустрічі в Ужгороді

Бійців 128-ї окремої Закарпатської гірсько-піхотної бригади, які після 8-ми місяців перебування в зоні АТО повернулися додому, вітали 30 січня в Ужгороді. Урочисті збори відбулися у військовій частині А 1778 на вулиці Другетів, де дислокується 15-й окремий гірсько-піхотний батальйон. Захисників зустрічали хлібом-сіллю, оплесками, обіймами й потисканням рук.

Зі словами вдячності до війсь­ковослужбовців звернулися командувач військ оперативного командування «Захід» Олександр Павлюк, командир 128-ї бригади Сергій Собко, заступники голови облради Петро Грицик та очільника ОДА Володимир Колесніков, міський голова Богдан Андріїв. Серед присутніх – і волонтери Руху підтримки закарпатських військових, рідні та близькі воїнів, демобілізовані вояки. За бійців та перемогу України помолилися представники духовенства, які освятили прибулих.

У своїй короткій та щирій промові Петро Грицик сказав сердечне  спасибі нашим захисникам за мужність, безстрашність і героїзм, добра слава про які облетіла всю Україну.  Він побажав їм міцного здоров’я, родинного тепла, затишку,  мирного неба над головою, відзначивши, що підрозділи 128-ї бригади з честю та високопрофесійно виконують надскладні завдання на передовій і є гордістю краю, прикладом для наслідування.

А Герой України 33-річний вінничанин Сергій Собко звернувся до побратимів так:«Гірські піхотинці, побратими! Ми повернулися додому і зможемо обійняти коханих, зустрітися з сім’ями, сісти з друзями за один стіл. Позаду – бойові чергування на опор­них пунктах, безсонні ночі, провокації ворога та підступні обстріли. Попереду – заслужений відпочинок та підготовка до подальших бойових дій. Попри Мінські угоди, «хлібні», «шкільні», «новорічні» перемир’я, ворог випробовував нашу міць, силу, незламність духу майже щодня та щоночі. І ми гідно витримали та виконали те бойове завдання, яке перед нами стояло. Ви – справжні бійці, я пишаюсь вами».

Дякував бійцям 2-го гірсько-піхотного та 15-го окремого гірсько-піхотного батальйонів, бо саме вони залишаються незламною основою армії. А ще танкістам – сталевому кулаку закарпатського легіону. «Район відведення» – сухий термін, який може вводити в оману. Насправді ви прикривали наші спини. Прикривали сумлінно. Завжди готові прийти на допомогу піхотинцям і залишаєтеся тією, іноді непомітною, силою, якої по-справжньому боїться ворог. І це береже життя нашим хлопцям на передовій.

Зберігають здоров’я та рятують життя наші хлопці та дівчата з медичної роти, – додав. – Тим, хто залишився тут, я дякую за сумлінне виконання своїх обов’язків та за те, що чекали на наше повернення. Окремої подяки заслуговують рідні та близькі наших воїнів, які їх дочекалися, які підтримували та допомагали».

Сергій Собко закликав згадати тих, хто не повернувся, та вшанувати їх хвилиною мовчання.

За виконання бойового завдання на сході України військові Закарпатської 128-ї бригади отримали заслужені державні нагороди, а також відзнаки міністра оборони, начальника Генштабу та командування, грамоти й подарунки від мерії.

Вже в інтерв’ю командувач військ оперативного командування «Захід» генерал-майор Олександр Павлюк сказав: «Пишаюся як командувач, що у моєму підпорядкуванні є така бригада, як 128-ма. Це один із найпотужніших колективів Сухопутніх військ Збройних сил України. З перших днів на війні». Щодо мотивації йти в армію контрактником, то найголовніша, за його словами, – це захист держави. До всього, цього року держава планує збудувати 168 гуртожитків по всій Україні для забезпечення контрактників житлом. А ще дбає про медичне забезпечення, соціальний пакет. «Разом ми переможемо», – резюмував.

До речі, 128-ма бригада – це не тільки закарпатці. До прикладу, Руслан Хома з Івано-Франківщини. У нього невдовзі закінчується контракт, і нині вирішує, чи продовжувати. А от Віта Ольховська з дитинкою приїхала в Ужгород із Луцька, щоб із АТО зустріти чоловіка Юрія. Усміхнений боєць не випускав із рук маля, обіймав, щось говорив. Поки чоловік буде в Ужгороді, сім’я мешкатиме із ним тут.

Оксана НЕВИЦЬКА

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*