Борис ПЕТРОВСЬКИЙ: «СПОДІВАЮСЯ, ЩО ЗІГРАЄМО В ЦЬОМУ СЕЗОНІ В ЄВРОКУБКАХ»

Цього року ужгородські «Карпати» вчергове вибороли титул віце-чемпіонів країни в жіночій гандбольній суперлізі, а ще в свою скарбничку трофеїв додали кубок України, перемігши у фінальному двобої одвічного конкурента – львівську «Галичанку». Тож про складові успіху «Карпат», плани на майбутнє довідувався в головного тренера команди Бориса Петровського під час тренування на піщаному майданчику на стадіоні «Спартак».

Борисе Анатолійовичу, незважаючи на кадрові проблеми, травми ключових гравців, команда таки зуміла здобути срібло чемпіонату, а ще перемогти в кубку. Як вдалося досягти таких результатів?

– Найголовніше, змогли підшукати прийнятну модель гри, тактичні схеми, мотивували дівчат, і все в підсумку дало такий результат. Важко за рік зробити боєздатний колектив із нових гандболісток, потрібно мінімум два роки, але радий, що дівчата виконали мої настанови, проявили характер, стали впевненіші й мають такі здобутки. Попри те, що в нас з’явилося чимало нових гандболісток, дівчата швидко зігралися й порозумілися на полі. І все ж травми ключових спортсменок також далися взнаки – досі в лазареті Вікторія Гичка та Мілана Шукаль.

Зараз до яких змагань готується команда на піщаному майданчику?

– Основні змагання сезону вже позаду, але якщо в нас буде можливість, то зіграємо в чемпіонаті країни з пляжного гандболу, який дуже стрімко розвивається поряд із класичним. Якщо рівень останнього суттєво знизився, то пляжний гандбол, навпаки, з кожним роком набирає популярності, й наша збірна в цьому виді – серед найсильніших команд світу. Цей вид у найближчому майбутньому стане олімпійським, тож виступи в чемпіонаті дадуть шанс дівчатам проявити себе й потрапити до складу збірної. Наразі тренуємося не в повному складі, кілька «карпатівок» завершують навчання в школах та вишах, тож відпускаємо їх готуватися до здачі ЗНО й іспитів, також кількох спортсменок викликали до збірної України.

А кого саме?

– Одразу ж після кубка до збірної поїхали Яна Готра, Єлизавета Воронько, Ірина Компанієць та Анна Лезінська, які готуються до відбіркових матчів ЧЄ-2018 зі збірною Норвегії та Хорватії. Після цього ще кілька наших молодих гандболісток поїдуть до складу молодіжної збірної України U-20, яка візьме участь у спарингах в угорському Дебрецені. Згодом національна збірна відправиться на товариські матчі до Південної Кореї, куди на перегляд викличуть ще більше наших дівчат.

Чи вже встигли окреслити план підготовки до нового сезону?

– План уже є, але насамперед потрібно сформувати команду. Вже знаю, що «Карпати» залишить низка ключових гандболісток. Навіть станом на сьогодні не можу сказати точно, хто з дівчат залишиться в команді. Тож, імовірніше за все, знову доведеться формувати новий колектив.

У складі «Карпат» є молоді вихованки закарпатської СДЮСШОР із гандболу. Що скажете про їхній виступ у цьому сезоні?

– Так, вони вже встигли провести кілька матчів у «Карпатах», навіть закидували м’ячі, але їм ще бракує досвіду – це наша перспектива. В команді має бути кістяк із досвідчених гандболісток, довкола якого б можна награвати молодь. Але чи буде це можливим у наступному сезоні – мені наразі важко спрогнозувати.

«Карпати» знову вибороли право взяти участь у єврокубках. Будете виступати в престижному європейському турнірі – Кубку виклику?

– Минулого сезону керівництво клубу не схотіло витрачатися на цей турнір. На цю тему не мав ще розмови з президентом. Певен, що дівчатам дуже б хотілося зіграти на такому рівні, та й закарпатські вболівальники раді би побачити в Ужгороді якісні європейські команди. Сподіваюся, що наше керівництво, на відміну від попереднього року, знайде необхідні ресурси, й ми зможемо виступити в цьому престижному європейському турнірі.

Розмову записав Роман СЕНИШИН

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*