Бюджет Закарпаття на 2019 рік прийняли депутати обласної ради

У четвер, 13 грудня, під головуванням Михайла Рівіса відбулося пленарне засідання 13-ї сесії облради сьомого скликання. У президії також були присутні керівник ОДА Геннадій Москаль та заступники голови облради Йосип Борто й Петро Грицик.

Участь у засіданні взяли дипломати, голови райрад та РДА, мери міст, керівники правоохоронних і контролюючих органів, військового комісаріату, окремих департаментів і управлінь ОДА, установ та організацій області, а також представники ЗМІ й громадськість.

Головуючий традиційно оголосив хвилину мовчання в пам’ять про полеглих героїв Революції гідності та загиблих у війні на сході країни. Далі закликав колег-депутатів із нагоди прийдешнього Дня Святого Миколая навідатися в дитячі будинки, сиротинці, підтримати сім’ї полеглих у АТО воїнів-закарпатців.

З нагоди Дня місцевого самоврядування, який відзначали 7 грудня, Михайло Рівіс разом із Геннадієм Москалем під оплески залу привітали депутатів, працівників рад самоврядних громад зі святом та нагородили спільною відзнакою облради й облдержадміністрації – нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття» – Ірину Мацепуру, Йожефа Баторі, Олексія Баранюка. Почесною грамотою ОДА відзначено Івана Кураха й Володимира Шимоню, а Почесною грамотою облради – Наталію Костелебу-Веремчук, Дениса Мана, Чаба Пейтера. Почесні грамоти та цінні подарунки вручили Михайлові Кішу, Володимиру Шимоні, Володимиру Паульо, Василю Якубцю.

Далі головуючий коротко інформував про роботу в міжсесійний період, за час якого провели низку зустрічей та перемовин щодо розв’язання важливих для краю питань. М. Рівіс наголосив, що на президії очільник постійної комісії облради з питань законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту Віктор Русин запропонував заслухати інформацію про ситуацію на Закарпатті щодо розмитнення машин із іноземною реєстрацією та прийняти з цього питання звернення до уряду та ДФС, яке активно обговорили в залі за участі представника громадської організації власників авто на єврономерах Юрія Качура. У підсумку депутати ухвалили рішення скерувати відповідне звернення до уряду.

В ході сесії крайові обранці вносили цікаві пропозиції, ініціативи, ділилися наболілим. Так, Андрій Шекета розповів історію двох братів із Великоберезнянщини. Якось молодший приїхав в Ужгород на підзаробіток і його нібито забрали у воєнкомат прямо з вокзалу, відібрали телефон, тож налякана родина цілий день не знала, де його шукати. Хоча жодних повісток хлопцю не надходило, він не відмовлявся від служби в армії. Нині юнак служить, але депутата стривожив формат роботи військкомату.

Олександр Ледида порушив питання про введення урядом Порядку встановлення категорій готелям та іншим об’єктам, які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), відповідно до якого лише одиниці таких закладів на Закарпатті зможуть працювати. «І це в час, коли краяни цілими родинами виїжджають на заробітки в чужі країни», – наголосив він. Звернув увагу і на те, що ціна на газ для жителів області на 44% вища за тарифи центрального опалення у великих містах.

Петро Добромільський зосередив увагу колег на наданні субсидій, забезпеченні населення медикаментами та паливними дровами, які коштують дорого. Геннадій Москаль у свою чергу сказав, що насправді ціни держлісгоспи залишили на попередньому рівні, але вартість коливається в залежності від доставки, оскільки пальне недешеве.

Денис Ман вніс пропозицію оголосити 2019-й Роком розвитку інфраструктури у сфері туризму. Його колега по фракції Іван Куцина розповів, що є випадки, коли «Закарпаттяобленерго» та «Закарпатгаз» не збільшують потужності, які необхідні для розвитку бізнесу. Андрій Андріїв вніс пропозицію звернутися до керівництва ДП «МА Бориспіль» про передачу рухомого майна аеропорту «Ужгород». Також він, Петро Грицик та Олексій Баранюк просили звернутися до Міносвіти й науки України стосовно передачі у власність Ужгорода другої половини дитсадка «Ластовічка», яку нині використовує УжНУ.

Далі головуючий озвучив депутатські запити. Денис Ман пропонує розробити пілотний проект зі збереження карпатської бджоли на території Міжгірського району та виділити кошти з обласного бюджету у 2019-му для його реалізації в рамках обласної програми розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва на 2016 – 2020 рр. У іншому його запиті йшлося про передачу приміщення аптеки №71 у с. Тур’ї Ремети Перечинського району в оренду місцевій дитячій музичній школі.

Інгрід Туріс клопотала про придбання медобладнання для оздоровлення воїнів у Мукачівському госпіталі, а також про сприяння у виділенні приміщення для роботи клубу угорськомовних пенсіонерів «Життя рокам».

Михайло Бойчук порушив питання стосовно незгоди жителів с. Нижня Апша з рішенням Хустського райсуду, який дозволив випустити хлопця, підозрюваного в жорстокому вбивстві однокласника, під домашній арешт. Тепер люди перекривають трасу Мукачево – Рогатин, вимагаючи апеляцію. Геннадій Москаль відразу скерував це прохання депутата до присутнього в залі прокурора області.

Петро Добромільський просив включити у протипаводкові заходи комплексної програми Іршавщину в цілому та відновлення дамби в урочищі Заріно, що в Іршаві, оскільки район регулярно потерпає від великої води. Також вніс ініціативу забезпечити онлайн-трансляцію пленарних засідань облради, яку підтримали крайові обранці.

Відтак депутати майже одноголосно схвалили звіт голови облради та блочним голосуванням підтримали нові програми на наступний рік, внесли зміни до діючих. Жваво обговоривши обласний бюджет-2019, запропонували корективи, висловили побажання. У підсумку крайові обранці затвердили основний фінансовий документ на 2019 рік та прийняли низку звернень до вищих органів державної влади.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*