Центр розвитку дітей-аутистів необхідний для нашої області

Чим люди з аутизмом відрізняються від звичайних, як реагувати та допомагати їм адаптуватися до навколишніх обставин – розповіла в Ужгороді консул провідної європейської асоціації «Аутизм Європа», мама дитини з аутизмом Інна Сергієнко. Семінар, у першу чергу, був розрахований на батьків та фахівців, які працюють із такими дітьми.

«Думаючи, що дитина з аутизмом не розуміє чи не знає чогось, батьки починають все робити замість неї. Хоч це займає чимало часу і зусиль, але потрібно давати можливість чадові діяти самостійно. Батьки повинні вселяти в нього віру в те, що йому все під силу», – таким підходом ділилася з присутніми Інна Сергієнко.

На семінар прийшло понад 170 осіб. Це свідчить про актуальність питання для Закарпаття,  зазначили організатори заходу, представники ГО «Щасливі діти». «Цей семінар згуртував батьків та спеціалістів. Вони зрозуміли, що лише в їхніх силах реалізувати ті можливості, які ми  намагаємося забезпечити на державному рівні», – наголосила Лариса Рибченко, директор Фонду допомоги дітям із синдромом аутизму «Дитина з майбутнім».

Під час семінару батьки та інші присутні підписали звернення до представників обласної влади з тим, щоб на Закарпатті був створений відповідний центр. «Це питання більш ніж на часі. Тим паче, що обласна цільова програма «Психолого-педагогічний та медико-соціальний супровід дітей та дорослих із розладами аутистичного спектра на 2016–2020 роки» була прийнята депутатами ще в березні 2016 року. Наразі дуже сподіваємося, що буде виділено необхідне для облаштування центру приміщення, й роботи все ж розпочнуться», – зазначила керівник громадської організації «Щасливі діти» Ольга Павлова.

На цьому наголосила і психолог Катерина Балега, координатор проектів у ГО «Комітет медичної допомоги на Закарпатті». Спеціаліст працює з дітьми з розладами аутистичного спектра впродовж 7 років. Вона відзначила, що такий центр забезпечить своєчасне втручання, адже діагностика та терапія – це основа основ. «Ми можемо якомога краще розвивати дітей, і вони будуть високофунціональними. А якщо нічого не робити, то в майбутньому на плечі держави і суспільства ляжуть серйозні проблеми», – сказала фахівець.

Іван СІДУН

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*