«ЧЕХАМ НЕБАЙДУЖА ДОЛЯ УКРАЇНИ»,

— запевняє празька ужгородка Оксана Чужа

Юрист та журналіст за фахом Оксана Чужа 9 місяців тому змінила свою ужгородську адресу на празьку. Але хоч нині і живе у столиці недалекої Чехії, зв’язки з батьківщиною не розриває і поза Україною себе не уявляє. Ось і кілька днів тому разом зі знайомою організувала в Празі презентацію нашої держави, де розповіла й про нинішню ситуацію на сході.

Оксано, чи цікавляться чехи ситуацією в нашій країні?

— Хоч і живу в Чехії, але завдяки великій українській громаді, яка нині налічує 104 тис. осіб, відчуваю себе як удома. Але не тільки місцеві українці уболівають за свою державу. Самі чехи також ініціюють багато заходів та дискусій навколо України. Наприклад, чимало лекцій і вечорів, присвячених їй, провів філософський факультет Карлового університету, одного із найстаріших у світі. Тут можна було почути думки істориків, політологів, соціологів та дослідників з різних країн Європи і США. Цей факультет разом із найбільшою чеською недержавною неприбутковою організацією «Людина в біді» (Člověk v tísni), яка також чимало допомагає Україні, реагуючи на загарбницьку зовнішню політику Кремля, вирішили створити дослідницько-просвітницький центр, куди запрошуватимуть російських науковців та викладачів, аби розповісти правдиву (позбавлену кремлівської пропаганди) інформацію про Європу і Україну зокрема. А оскільки Росія лякала Європу бандерівцями, то інститут з вивчення тоталітарних режимів у Празі вже провів семінар, присвячений ролі останніх у післявоєнній Чехословаччині, на якому йшлося про ОУН-УПА в контексті тогочасної історії Європи та було розвінчано створений радянською пропагандою міф про масові вбивства бандерівцями на території Чехословаччини. 
♦ Оксана ЧУЖА (на фото справа): «Ласкаво просимо скуштувати українських страв!».
 
Я так розумію, що чехи цікавляться не тільки війною в Україні, а й станом справ у нашій державі? 
 
— Так, цьому підтвердження є нещодавній вечір, присвячений Україні, який ми з киянкою Ольгою Венцовською провели на запрошення Асоціації з інтеграції та міграції (Sdružení pro integraci a migraci, скорочено SIMI). Це некомерційна організація із захисту прав людини, яка захищає права іноземців в Чеській Республіці. SIMI надає безкоштовну юридичну, соціальну допомогу та психологічну, консультування для іноземців, що проживають у Чехії. 
 
Хто є аудиторією подібних зустрічей?
 
— Як правило, приходять чехи, але такі вечори відвідують і мігранти з інших країн. На наш вечір прийшли, окрім чехів, словаки і росіяни, ну, звісно, і земляки.
 
Як ви представили Україну? Що розповіли, які страви приготували?
 
— Ми старалися розповісти про Україну найцікавіше, супроводжуючи свої розповіді фотографіями та відео. А допомагали нам у цьому гобелени та ляльки-берегині київської мисткині Лідії Кришталь.
 
Вийшло все так гарно, що боялися одного-єдиного запитання: чому освічені українці з їх родючими чорноземами і багатющими родовищами копалин живуть так бідно, що змушені їздити на заробітки по світах. На щастя, толерантні чехи його не озвучили.
 
Відбулася і невелика дегустація українських страв. Якщо український борщ і вареники чехам відомі, то про узвар і кутю вони не чули. Тому ми приготували саме це. Скажу без зайвої скромності, чехам наша кухня сподобалася, тому детально цікавилися рецептами, хоча ті були надруковані окремо на флаєрах. Проблематично, щоправда, було знайти сухофрукти для узвару, а чорнослив, який продається в Празі, зовсім не дає такого насиченого забарвлення як наш, український. 
 
Також чехи полюбляють кабачкову ікру, то ми наробили канапок. І купили в українському магазині вітчизняних маринованих огірків, помідорів, патисонів (не могли їх нахвалити). Із солодощів для чехів є екзотикою пташине молоко та зефір. На завершення був київський торт. Хотілося ще й ужгородського від Валентина Штефаня, але, на жаль, його поки нема на празькому ринку. 
 
Які відгуки про презентацію?
 
— Гадаю, хороші. Після вечора підходили чехи і дякували за цікаву розповідь. Значить, наші старання не були марними.
 
Розмовляла
Оксана ШТЕФАНЬО. 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*