Чекаємо метеорний потік Персеїдів

зорі падають у серпні

Щороку в серпні біля нашої планети проходить метеорний потік Персеїдів. Цьогоріч, кажуть науковці, він буде сильнішим, ніж зазвичай, і пік очікується якраз сьогодні, 13 серпня.

Це один із найбільш потужних і відомих метеорних дощів, який виникає, коли Земля входить до пилового сліду комети Свіфта-Туттля. Як розповів кандидат фізико-математичних наук, науковий керівник космічної обсерваторії УжНУ Віталій Єпішев, уламки породи, що вилетіли з її ядра, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки. Більшість спалахів (відомих як «зорепади») спричинені метеороїдами розміром із піщинку.

Метеорний дощ Персеїдів відбувається щороку. Існує навіть вислів «зорі падають у серпні». Шкода тільки, що тепер ці явища в Україні майже ніхто не досліджує, каже пан Єпішев. Заодно пригадує, як у часи СРСР, коли був молодим співробітником космічної лабораторії, лягав разом із колегами на цілу ніч у траву і спостерігав, що відбувається на небі. Студенти записували радіант дощу, рахували, скільки метеорів впало. А також загадували бажання, якщо вдалося побачити падаючу зірку. Була й фотокамера, яка впродовж ночі знімкувала явище, дані опісля відправляли в центральний офіс у Одесу…

За новими прогнозами, цього року максимуму активності зорепад має досягти 13 серпня в останні години перед світанком, приблизно о 4-й ранку. Він буде особливо сильним – астрономи очікують: щогодини падатиме понад сотня метеорів. Три роки тому частота падіння Персеїдів становила 124 «зірки» на годину, а 2011-го інший метеорний потік, Драконіди, видав їх 800 на годину. З іншого боку, цього року спостереженням сприятиме абсолютно темне небо – 14 серпня буде молодий місяць, і його світло не заважатиме світінню метеорів.

Віталій Єпішев каже, що спостерігати за метеорним дощем найкраще в горах у другій половині ночі. Заради цього явища вже навіть збирають туристичні групи.

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*