Через відсутність Порядку використання «медичної» субвенції, понад 200 млн грн, спрямованих Закарпаттю, мертво лежать на рахунках

Сьогодні, 20 липня, відбулося засідання двох профільних депутатських комісій: з питань бюджету, де головує Василь Кошеля, та з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального устрою, яку очолює Петро Голубка.

 В їх роботі взяли участь голова облради Михайло Рівіс, його перший заступник Йосип Борто та заступник Петро Грицик.

Комісії приділили головну увагу обговоренню проектів рішень і матеріалів, які пропонуються на розгляд 12-ї сесії облради. Та вивчили звернення й  листи, що надійшли у міжсесійний період на їхню адресу.

Так, на комісії з питань бюджету присутні обласні обранці  вивчили та погодили зміни до розподілу видатків обласного бюджету на 2018 рік за головними розпорядниками коштів у межах змін загального обсягу  видатків обласного бюджету. Узгодили також зміни до джерел фінансування обласного бюджету на 2018 рік та до капітальних видатків і переліку об’єктів, видатки на які у 2018 році проводитимуться за рахунок коштів бюджету розвитку.

З цікавістю обговорили  питання доходів за рахунок додаткових субвенцій з держбюджету та  з перевиконання обласного бюджету за І півріччя ц.р.

Як інформував директор департаменту фінансів ОДА Петро Лазар: в область надійшло  128 млн 785 тис грн  субвенції з державного бюджету  місцевим бюджетам на реалізацію важливих заходів.  Із них  4 млн 768 тис-  на  виплату грошової компенсації за належні для отримання  жилі приміщення для сімей загиблих учасників бойових дій на  території інших держав та для осіб з інвалідністю І-ІІ групи з числа таких учасників бойових дій, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцта. Також майже 4 млн грн – на придбання  житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа. На реформування регіональних систем  охорони здоров’я   для здійснення заходів  з виконання спільного  з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту  «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» –  понад 63 млн грн.

Коли зайшлося про «свіжу» субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам у сумі понад 60 млн грн  на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток  системи охорони  здоров’я у сільській місцевості,  то зав’язалась  гаряча дискусія. Депутати казали, що це – благий намір з поліпшення  якості медичних послуг у сільській місцевості. Однак через відсутність Порядку використання цієї субвенції, уже  більше 200 млн грн, спрямованих у нашу область на ці цілі, мертво лежать на рахунках. А  у кінці року вони будуть просто повернуті у держбюджет.

Жваво  обговорили та погодили члени обох комісій на своїх засідання розподіл доходів  за рахунок перевиконання обласного бюджету за І півріччя, а це – 32 млн 976 тис грн.

Комісія з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального устрою заслухала доповідачів про: реєстрацію (облвійськомату); надання згоди на прийняття майна (друкована продукція Національної академії педагогічних наук України; закріплення майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області тощо.

Уважно заслухали члени комісії заступника департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Галину Руснак, яка інформувала про потребу в додаткових 100 тис грн з обласного бюджету для реалізації Програми підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики та впровадження реформ на 2016-2019 роки.

Перо Голубка детально розпитав чиновницю, на що саме будуть використані бюджетні кошти, водночас наголосив на звітності щодо їх раціонального використання, в т.ч. по всіх регіональних програмах.

Далі Петро Петрович зачитав листа від гетьмана Краловоградецького краю (Чехія) Їржі Степана, адресований голові облради Михайлу Рівісу, в якому запрошується делегація від Закарпаття для участі у традиційних вересневих соціальних заходах сільськогосподарської промисловості, що відбудеться у м.Градець Кралове 15 вересня 2018 року, і де очікується понад 30 тисяч відвідувачів.

Також депутати уважно вивчили зміни до діючих регіональних програм у галузі житлово-комунального господарства, розвитку освіти, культури, традицій та нацменшин, а також нові програми у сфері забезпечення  пожежної та техногенної безпеки, комунальних підприємств, про надра і майно.

Усі висловлені депутатами слушні пропозиції будуть узагальнені та подані на розгляд президії облради, повідомили з прес-служби Закарпатської облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*