ЧЕРВЕНЬ Б’Є РЕКОРДИ

за кількістю днів із бурями

Перший місяць літа за календарем продовжує нести естафету літньої пори в природі — полуниця, суниця, черешня, вишня, смородина… Але він багатий не тільки на врожай, а й на небезпечні стихійні погодні явища, навіть бурі та місцями урагани. У червні вони мають в основному локальний характер, каже заступник начальника  центру із гідрометеорології Вилина Блох.

А загалом червень дуже мінливий – погода може змінювати від сильних зливових дощів, шквалистих вітрів з грозою та градом до спеки і навпаки. Активізується грозова діяльність. За кількістю днів із бурею, градом та сильними зливами червень б’є рекорди (липню належить друге місце). Часто спостерігаються і так звані «сухі» грози (майже без опадів) зі сильним шквалистим вітром.

Із 1990 року щорічно фіксуються максимальні температури повітря в червні — вище 30º тепла, а поверхня грунту в такий період прогрівається до 45—50º, що негативно впливає на розвиток і ріст сільгоспкультур. 35.5º тепла в Ужгороді та Берегові зафіксовано у 2002 році. Це — найвища температура повітря в цьому місяці за останні майже 68 років (з 1946 року) спостережень.

Бували в червні й заморозки (1—2° нижче нуля) на випадання снігу. Так, біле полотно вкрило високогір’я в 1974 році, а от приморозки востаннє в гірських районах спостерігалися зовсім недавно — у 2000 році (19 червня). Зате високі (небезпечні) паводки в червні бувають досить рідко, востаннє їх фіксували у 1969-му. А паводок середньої величини з виходом води на заплаву та окремими підтопленнями в басейні Ужа та Латориці спостерігався зовсім недавно — в першій декаді червня 2010 року.

За даними довгострокового прогнозу Гідрометцентру України, середньомісячна температура повітря в червні очікується 16—20º, що вище за норму на 1—2°. Місячна кількість опадів прогнозується 130—155 мм, в гірських районах — 200—220 мм, що також більше за норму.

Оксана ШТЕФАНЬО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*