Чеський дім із візовим центром запрацює цьогоріч в Ужгороді

Про перспективи відкриття в Ужгороді офіційного представництва Чеської Республіки йшлося під час недавньої двосторонньої зустрічі голови Закарпатської облради Михайла Рівіса з міністром МЗС Чехії Любомиром Заоралеком, що відбулася в Празі. Також обговорили подальшу співпрацю в соціально-економічній, науковій, культурній та туристичній сферах.

«Закарпаття має з Чехією чимало сторінок спільної історії, адже ще нема сто років, як воно входило до складу Чехословаччини і було окремим адміністративним краєм, – розпочав Михайло Рівіс із коротенького історичного екскурсу. – За неповні 20 років у складі ЧС тут добре розвинулася промисловість, було піднято аграрний сектор, збудовано транспортні артерії з містами Європи та й місцеві, збережено і примножено культурний спадок багатонаціонального населення.

На жаль, зараз у нас – безробіття, а у вас – нестача робочої сили. Під час моїх неодноразових зустрічей з гетьманами Пардубицького краю та Височини, з якими Закарпаття успішно співпрацює багато років, а в найближчий час підписуємо угоду й із Устецьким краєм, зазначалося: ці три краї Чехії готові прийняти на роботу велику кількість закарпатців різних професій. Утім, мають проблему з оформленням робочих віз. Тому нині назріло питання створення в Ужгороді інформаційно-консультативного центру для закарпатських шукачів роботи в Чехії. Торік я вніс пропозицію гетьманам спільно ініціювати перед центральними органами чеської влади створення Чеського дому, де можна б розмістити візовий, інформаційний та культурний центри. Ну, а кінцевою метою стало б відкриття повноцінного консульства Чеської Республіки в Ужгороді. І це логічно, бо за чеськими візами в дипломатичне відомство у Львові звертається найбільше закарпатців».

Як повідомляє прес-служба облради, у відповідь Любомир Заоралек пообіцяв максимально сприяти відкриттю Чеського дому в обласному центрі, і вже скоро – в серпні-вересні цього року. «Я навіть готовий приїхати на Закарпаття й узяти участь в урочистому його відкритті. Для цього ми вирішимо питання з фінансування організаційних заходів функціонування цього представництва в Ужгороді. Наступним етапом стане відкриття повноцінного консульства на Закарпатті. Для цього нам потрібно закласти відповідні кошти на наступний рік», – зауважив міністр МЗС Чехії.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*