чим ми можемо допомогти дітям

з функціональними обмеженнями?..

Про це йшлося під час круглого столу в Закарпатському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді. Участь у ньому взяли заступник голови облдержадміністрації Михайло Попович, посадовці відповідної служби та  батьки вихованців центру.

Центр реабілітації знаходиться у Мукачеві. Це заклад денного перебування дітей та молоді з функціональними обмеженнями віком від 7 до 35 років. Наразі близько 40 вихованців щоденно відвідують його. Тут з ними працюють лікарі та волонтери.

— Перед нами стояло завдання – створити заклад, де хворі діти зможуть проводити  час, розвиватися, набувати нових навичок. 24 години на добу сидіти вдома – це важко як для них, так і для їхніх батьків. І перші, й другі потребують зміни оточення, відпочинку, спілкування з ровесниками. Батьки хворих діток повинні мати можливість реалізувати себе так само, як й інші батьки, — відзначила медичний працівник центру Ганна Осташук.

Дітей з дому забирає транспорт з центру, тож батьки близько 6 годин завжди мають час на вирішення своїх справ, роботу. Віднедавна у новій майстерні вихованці  освоюють гончарство. У планах – облаштування кухні, де діти зможуть вчитися готувати. Також обласна адміністрація подала до Міністерства соціальної політики пропозицію щодо розширення центру. Для цього знадобиться 1,5 мільйона гривень. У 2013 році заклад отримає з обласного бюджету 1 мільйон 81 тисячу гривень.

— Сьогодні я хотів би особисто подякувати саме батькам, яких і серед тутешніх вихователів – половина. Ваша місія – дуже важка, та я вдячний, що ви не відвернулися від дітей, а разом з ними долаєте всі труднощі, — відзначив Михайло Попович.

— Ще два роки тому я й не підозрював, що на Закарпатті існує такий заклад. Відвідини центру надали можливість моїй дитині різносторонньо розвиватися. Мені ж — знайти нову хорошу роботу, за цей час у сім’ї з’явилася ще одна дитина. Тож ми, батьки, дуже вдячні за такий центр і самі теж працюємо для покращення умов для наших дітей. Зокрема, маємо надію створити громадську організацію з фондом, щоб у разі негайної потреби (до прикладу, для термінової операції дитини) можна було оперативно вирішити це питання. Також обдумуємо намір створення невеличкого підприємства, де могла б працювати молодь. У центрі вони можуть перебувати до 35 років, але важливо, щоб наші діти відчували й надалі, що приносять користь суспільству, — відзначив пан Сергій.

За інформацією прес-центру ОДА,  щоб вихованці закладу могли освоювати комп’ютерну грамотність, Михайло Попович передав в. о. директора обласного центру Віті Бисазі комплект комп’ютерної техніки.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*