Чому живуть із одними, а одружуються з іншими?

У сучасному світі аж ніяк не рідкість, коли чоловік і жінка живуть цивільним шлюбом. Причому вона вже давно вибрала обручки, а він усе тягне з пропозицією. Потім раптом розриває стосунки й дуже швидко одружується з іншою.

Як правило, покинутих і розчарованих жінок мучать ті самі запитання: «Що зі мною було не так?» або «Чим вона, розлучниця, з якою він одружився, краща за мене?» У пошуках відповідей американський письменник і психолог Джон Моллой, автор книги «Чому чоловіки одружуються з одними жінками й не одружуються з іншими», опитав більше 3,5 тис. чоловіків різного віку й з’ясував, якими критеріями вони керувалися, коли вибирали собі майбутню дружину.

Занадто приваблива, щоб бути дружиною, – ось лейтмотив почутого опитування. Джон Моллой попросив чоловіків описати своїх наречених. Виявилося, що тільки 20% із них використовували слова типу «сексуальна» або «розкішна». Інші старанно описували риси характеру майбутніх дружин. Під висловленням «Вона виглядає, як жінка, яку не соромно привести в будь-яке місце» була готова підписатися переважна більшість. 30% зізналися, що схвалення батьків (утім, як і інших родичів) допомогло їм не тільки зрозуміти, що вони нарешті зустріли «ту саму» й прийняти рішення пов’язати з нею своє життя. Напевно, ви здогадуєтеся, що більшість батьків зовсім не мріють, щоб поруч із сином була секс-бомба, вслід якій дивляться чоловіки від 18 до 88. Ще одна вагома причина, через яку потенційні женихи воліють орієнтуватися не на сексуальність, а на інші якості, йде корінням у сиву давнину.

«Дружина не повинна бути занадто сексуальною ще й тому, бо в глибині душі чоловік хоче бути впевнений, що виховує власних дітей», – пояснює психолог, доктор Джейн Маккартні. Сильну стать приваблюють лояльність, розсудливість і доброта, якщо мова йде про пошук другої половинки. Готовність до флірту, зухвалість, темпераментність – якості, які чоловіки будуть раді бачити у своїх подруг, але не в дружин. Подивіться на Кемерон Діаз: здається, що в кожного з її супутників на чолі є біжучий рядок: «Не вірю, що вона зі мною надовго, занадто гарна». Але в той же час чоловікам подобаються дівчата, які здатні самі про себе подбати, – стрункі, доглянуті, з гарним волоссям і нігтями. Звучить трохи неправдоподібно, та справи виглядають саме так: представники сильної половини людства віддають перевагу сексуальним і струнким жінкам, але не занадто.

Не чекайте з моря погоди – такий інший висновок психологів. Ще одна причина, через яку жінки залишаються без обручки на пальці, – вони не дуже-то й намагаються, «дотиснути» чоловіка. Майже 73% майбутніх дружин зізналися, що завзято наполягали на шлюбі, а не чекали, склавши руки, романтичної пропозиції. За словами психолога Джоеля Блока, автора книги «Реальні причини, через які чоловіки зв’язують себе зобов’язаннями», жінки повинні з особливою обережністю ставитися до ідеї спільного проживання поза шлюбом. Статистика, яку наводить Джон Моллой, підтверджує цю думку: «Більшість чоловіків пропонують руку й серце через 22 місяці. Протягом наступних 3,5 року перспектив вийти заміж стає все менше. Через 7 літ стосунків імовірність того, що ви одружитеся, дорівнює нулю. У жінки, що погоджувалася на пропозицію «Давай спробуємо жити разом» більше одного разу, шанси вийти заміж стрімко падають.

Припустимо, ви зустріли чоловіка, що вже скуштував усіх принад цивільного шлюбу з іншою. Якщо ви маєте намір вийти за нього заміж, неодмінно скажіть йому про це на найбільш ранній стадії стосунків, доведіть до його відома свої побажання. Нехай він знає: те, що для нього не більше, ніж клаптик паперу, для вас дуже важливо. Дослідження також показують, що віддають перевагу жінкам, які не вважають домашні справи (приготувати його улюблену страву, навести порядок, випрати, відпрасувати сорочки) рутинним обов’язком. Запам’ятайте: ніхто не хоче одружуватися з прислугою. Словом, їх приваб­люють панянки, в яких усе в порядку із самооцінкою. «Для сильної статі цивільний шлюб найчастіше є приємним способом скоротити очікування тієї самої єдиної. Жінки ж часом стають жертвами власних ілюзій, уважаючи, що спільне проживання – це крок на шляху до заміжжя. Тим часом чоловіки не квапляться ставити знак рівності між шлюбом цивільним та офіційним. Для них останній – це демонстрація більш високого рівня зобов’язання, вважає Джоель Блок.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*