Чи отримають мешканці області

Нові пенсії у жовтні?

Уже в жовтні цього року близько 200 тисяч із понад 270 тис. закарпатських пенсіонерів мали отримати обіцяну урядом підвищену пенсію. Однак 21 вересня Верховна Рада України перенесла на 3 жовтня розгляд надзвичайно важливого для країни законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій». Таким чином відтерміновано і їх перерахунок. То на що сподіватися літнім людям, «НЗ» запитали начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасію Пентек.

Анастасіє Юріївно, чи можна сподіватися, що пенсія все-таки зросте?

– На це сподіваються не тільки пенсіонери, а й працівники фонду, адже ми провели величезну підготовчу роботу для осучаснення пенсій – опрацьовували програмне забезпечення, проводили попередні перерахунки, перевірки. Якщо звичайний процес щомісячного нарахування пенсій займає в середньому 4 – 5 днів, то масовий перерахунок – 10 – 12. І зараз ми повністю готові до нього. Враховуючи, що виплатний період у країні починається з кожного четвертого числа місяця, навіть за умови прийняття закону 21 вересня ми би встигли зробити його, як то кажуть, «упритул». А за тих обставин, що склалися, це може затягнутись аж до кінця жовтня.

Якщо 3 жовтня Верховна Рада не проголосує цей закон, то пенсіонери можуть і не отримати цього місяця пенсії в нових розмірах?

– Як підкреслив голова ПФ України Олексій Зарудний, перерахунок пенсій буде проведено обов’язково в жовтні. Таке завдання перед нами поставив і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Для фахівців зрозуміло, що це непросте завдання. Ми не можемо провести перерахунки наперед, оскільки потрібна остаточна версія закону. Зміни, хоча б незначні, можуть внести в сесійній залі навіть у останній момент. Ми не маємо права робити приблизні перерахунки. Це ж не просто цифри, а різні нюанси, як кому зараховувати стаж, заробіток тощо. Це складний процес, не просто взяти і збільшити пенсію на певний процент. Кожна літера закону, кожна кома може вартувати пенсіонеру певної суми.

Але ми не маємо права на зволікання, адже йдеться про збільшення пенсій для мільйонів людей, для багатьох із яких ці виплати чи не єдиний засіб існування. Проте якщо прийняття закону знову затягнеться, то фонд, навіть за величезного бажання й докладання надлюдських зусиль, не зможе перерахувати жовтневі пенсії. Тому прийняття цього закону повинно відбуватись, як зазначив Олексій Зарудний, під грифом «Понадтерміново».

Якщо закон приймуть, чи не виявиться, що грошей на осучаснення нема?

– Гроші є – Пенсійний фонд акумулював більш як 14 мільярдів гривень понадпланових коштів. У цьому-то і є парадоксальність ситуації – в нас же, як правило, приймають закони без фінансового забезпечення. А зараз потрібно тільки прийняти закон і запустити механізм.

Ми всі сподіваємось, що у Верховній Раді переможе здоровий глузд і закон проголосують. А ПФ зроблять усе можливе, щоб пенсіонери отримали нові пенсії вже у жовтні. І головне управління, і управління в районах та містах області готові до цієї роботи. Нам не звикати працювати 24 години на добу.

І на завершення хочу наголосити: пенсіонерам не потрібно буде звертатися в органи Пенсійного фонду – пенсії їм перерахують автоматично.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*