ЧИ ВДАСТЬСЯ ВРЯТУВАТИ

ПАРК «ПЕРЕМОГА» в ужгороді?

Саме такою була тема круглого столу, що відбувся 31 серпня в Ужгороді. Учасники обговорили проблематику відновлення зеленої зони та водойми на ділянці площею 8,5 гектара і втраченого статусу парку «Перемога».

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський запропонував розробити детальний план території кварталу. Для цього незабаром буде проведено геодезичну зйомку. Від ужгородців очікують письмові пропозиції, щоб на їхній основі підготувати технічне завдання для проектантів. При цьому слід мати на увазі, що до 17 грудня 2017 року 6 гектарів паркової землі перебувають у оренді. Чи буде вона продовжена – залежить від активності містян у цьому питанні.

Обговорили й нещодавно віднайдений у архівах робочий проект ландшафтного парку 1984 року архітектора В. Маєвської. Його особливістю є мінімалізм втручання у сформоване природою та людиною середовище. Допускалися лишень легкі конструкції кіосків, природні матеріали та пріоритет висаджуваня кущів замість дерев.

Микола Яцков, регіональний координатор ВГО Інституту «Республіка», наголосив, що мешканцям житлового масиву необхідно забезпечити громадський простір у межах пішохідної доступності. Найближча зелена зона – Боздоський парк – знаходиться за кілька кілометрів від кварталу, що є неприпустимим. На площі 8,5 га необхідно виконати заходи з благоустрою та впорядкування території.

Чи є доцільним розміщення капітальних закладів громадського харчування? У цьому питанні учасники не знайшли компромісу, але погодилися, що на території парку мають працювати мобільна торгівля типу «велокави».

Олена Лемак, студентка магістратури ландшафтної архітектури Сільськогосподарського університету в місті Нітра (Словаччина), презентувала власну бакалаврську роботу з ревіталізації парку «Перемога». Особливістю якої є запровадження сучасних технологій управління дощовими/талими водами, які можна скеровувати до озера. Передбачається збір води, її очистки від важких металів. Також Олена акцентувала, що на території цегельного заводу розміщувалося тимчасове гетто для євреїв під час Другої світової війни. Тому варто в частині локації облаштувати меморіальний комплекс, що прилягає до озера вздовж стіни супермаркету «Сільпо».

Решта території має бути зонована для активного та пасивного відпочинку. Для озеленення пропонується використовувати аборигенні типи рослин та зробити ставку на відкриті території з гарними газонами.

Олег Боршовський насамкінець повідомив, що міська рада за участі громадськості готова змінити формат прийняття рішень. Відтак буде проводити аналогічні зустрічі й по інших локаціях міста для врахування потреб ужгородців перед розробленням конкретних рішень.

Марта ЗАГАТЯНСЬКА

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*