ЧИ ВДАСТЬСЯ ЗАКАРПАТСЬКИМ ДЕПУТАТАМ ПОВЕРНУТИ МУЖІЇВСЬКИЙ ЗОЛОТОРУДНИК,

«прихватизований» екс-міністром Захарченком?

До голови облради Михайла Рівіса з листом звернулися ліквідатор ТОВ «Закарпатполіметали» І.Петченко та представник компанії Cengart Financial INC Д.Зайцев з приводу ситуації навколо цього підприємства. Йдеться про те, що вже більше п’яти років тягнеться процедура банкрутства ТОВ «Закарпатполіметали».

«За цей час було декілька спроб позбавити підприємство майна, встановити контроль над родовищем золотополіметалевих руд з боку різних осіб, у тому числі й тих, що були при владі за часів президентства В.Януковича. Такий контроль було встановлено, на наш погляд, з суттєвими порушеннями законодавства та певним впливом на посадових осіб і місцеві органи влади і самоврядування», зазначається у листі.

Ситуація полягає ось у чому. «Після подій 2014 року та зміни злочинної влади за зверненням компанії Cengart Financial INC та інших осіб Генеральною прокуратурою України було порушено кримінальне провадження за фактом заволодіння майном та розкрадання майна ТОВ «Закарпатполіметали» (за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України) посадовими особами, зокрема попереднім ліквідатором ТОВ «Закарпатполіметали», директором ПрАТ «Карпатська рудна компанія», колишнім міністром внутрішніх справ. Цими особами було незаконно продано майно ТОВ «Закарпатполіметали», захоплені за незаконними рішеннями судів рудні відвали на Мужіївському родовищі та залишки збагаченої рудної сировини у хвостосховищах. Такі дії по захопленню родовища стали можливі у зв’язку із незаконним переоформленням спеціального дозволу на користування надрами на підконтрольну цим особам ПрАТ «Карпатська рудна компанія».
 
А відбувалося все це в такий спосіб. Закарпатською облрадою було прийнято рішення від 30.12.2011 року щодо надання спецдозволу на користування надрами для розробки Мужіївського золотополіметалевого родовища, яке розташоване в Берегівському районі, публічному акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Надра України». Згодом ПАТ «НАК «Надра України» Державною службою геології та надр України видали спеціальний дозвіл на використання надр, що відносяться до Мужіївського родовища.
 
Однак люди, які взяли на той час під контроль ТОВ «Закарпатполіметали», за невідомих підстав цей спецдозвіл переоформили на ТОВ «Карпатська рудна компанія», що була підконтрольна колишньому міністру внутрішніх справ В.Захарченку. Це підтверджується листом Державної служби геології та надр від 28.07.2014 року на адресу голови комітету кредиторів ТОВ «Закарпатполіметали» компанії Cengart Financial INC.
 
При цьому Закарпатська облрада не надавала свого погодження на надання спеціального дозволу на користування надрами Мужіївського родовища ПрАТ «Карпатська рудна компанія». Він був переоформлений незаконно без відповідного погодження, або шахрайським шляхом. Бо є дуже сумнівним, що облрада прийняла б рішення про погодження надання дозволу якійсь невідомій компанії без активів. Таким чином, на наш погляд, у такий спосіб було дезінформовано Закарпатську обласну раду щодо фактичних обставин навколо Мужіївського родовища та надання дозволу на використання надр.
 
Таке надання дозволів або погоджень іншим особам на розвідку, розробку або використання Мужіївського поліметалевого родовища до закінчення ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ТОВ «Закарпатполіметали» порушувало права та зробило неможливим закінчення ліквідаційної процедури та погашення вимог кредиторів.
 
Особи, що контролювали ТОВ «Закарпатполіметали», а також ті, хто здійснював керівництво ПАТ «Карпатська рудна компанія», ТОВ «ГГП» Бріком» задля недопущення виконання рішення суду про повернення незаконно реалізованого майна ТОВ «Закарпатполіметали» знищили та вивезли все обладнання, матеріали, частини будівель, обладнання та оздоблення будівель, зруйнували частково або повністю деякі будівлі та споруди, вивезли рейки, обладнання з шахт, допустивши при цьому відкритий доступ у шахти іншим особам. Завдяки їхнім діям ТОВ «Закарпатполіметали» у вигляді виробничого комплексу перестало існувати.
 
При цьому весь цей період «Карпатська рудна компанія» порушувала всі можливі вимоги та умови користування надрами на Мужіївському родовищі. За наслідками цих порушень наказом Державної служби геології та надр України у 2014 році дію спеціального дозволу на користування надрами, виданого ПрАТ «Карпатська рудна компанія» у 2012 році, зупинено у зв’язку з порушенням надрокористувачем вимог ст.ст.24,51 Кодексу України про надра, ст.7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
 
Однак ще й сьогодні цей дозвіл не є скасованим, і такий стан справ не дає можливості здійснювати процедуру банкрутства ТОВ «Закарпатполіметали», залучити потенційних інвесторів до родовища, належним чином вирішити питання про забезпечення екологічної безпеки на підприємстві та здійснити інші дії задля стабілізації ситуації щодо ТОВ «Закарпатполіметали».
 
Через це автори листа до голови облради М.Рівіса просять розглянути їхнє звернення, проаналізувати ситуацію та вжити всіх можливих заходів, зокрема:
переглянути рішення Закарпатської обласної ради від 30.12.2011 року щодо надання погодження на видачу спеціального дозволу на користування надрами для розробки Мужіївського золотополіметалевого родовища публічному акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Надра України» (що був незаконно переоформлений на ПрАТ «Карпатська рудна компанія») та прийняти нове рішення про скасування цього погодження;
 
сприяти ТОВ «Закарпатполіметали» у поверненні незаконно відчуженого майна товариства та розслідуванню кримінальних проваджень щодо заволодіння та розкрадання його майна;
 
звернутися до прокуратури Закарпатської області та Генеральної прокуратури України щодо прискорення розгляду питання з розслідування кримінальних проваджень щодо незаконного заволодіння майном ТОВ «Закарпатполіметали» та збагаченою рудною сировиною та рудними відвалами», сказано в листі.
 
З огляду на вищезазначене, Михайло Рівіс уже доручив профільним комісіям проаналізувати та вивчити дану проблему, надати конкретні пропозиції та винести їх на розгляд чергової сесії облради для її вирішення.
 
Прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*