Ціна на газ для населення може зрости, однак уряд не хоче підвищення

Відповідно до діючої методики, ціна на газ може зрости до 5,815 тисячі гривень (без ПДВ) за тисячу кубометрів – на 17,6%. Такі розрахунки провело Міністерство енергетики та вугільної промисловості, йдеться у статті на ЕП.

З урахуванням податків, націнок постачальників та транспортних витрат кінцева ціна для населення і комунальників становитиме 8,032 тис. грн при нинішньому тарифі в 6,937 тис. грн за тисячу кубометрів. Однак в уряді вважають, що така вартість є неприйнятною через низьку платоспроможність населення.

Підвищення ціни на газ вимагає постанова Кабінету Міністрів від 22 березня поточного року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Вартість розраховується на базі імпортного паритету (середня за певний період). Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня. Однак 26 вересня Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. Відтак поки вона залишиться на поточному рівні – 4,942 тис. грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

За методикою, яка діє, якщо за підсумками року є відхилення «плюс/мінус» 10%, ціна на наступний опалювальний сезон має переглядатися. Якщо вартість газу для населення таки зросте, кількість українців, які отримують субсидії, може досягти позначки 90%.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*