ДЕЛЕГАЦІЯ З КАУНАСЬКОГО РАЙОНУ ЛИТвИ

приїхала ознайомитися з нашим агропромисловим потенціалом і зустрілася з керівниками Закарпаття

Упродовж 18 – 21 березня на Закарпатті з робочим візитом – для ознайомлення з агропромисловим потенціалом нашого краю – перебувала делегація Каунаського району Литовської Республіки. Очолив її Валеріюс Макунас, мер самоврядування Каунаського району.

Відтак 19 березня голова облради Михайло Рівіс провів перемовини з паном Макунасом у своєму робочому кабінеті та коротко розповів, чим багата Срібна Земля. «Маємо унікальні ландшафти, збережені праліси, багатонаціональну культурну спадщину, цілющі оздоровниці на мінеральних та термальних водах, а також потужний агропромисловий комплекс у галузі виноробства та тваринництва», – зазначив Михайло Михайлович. Водночас він не оминув і проблеми, серед яких – величезні черги на кордонах з Євросоюзом, відсутнє авіасполучення та вкрай погані дороги. Зі свого боку гості висловили сподівання щодо поглиблення співробітництва не лише у сфері обміну досвідом та делегаціями, а й економічних взаємин.

Затим керівники області провели теплу зустріч із численною делегацією. У привітальному слові Михайло Рівіс наголосив, що започаткована в 2015-му співпраця набирає обертів і додав: «Сьогодні ми ознайомимо вас із агропромисловим потенціалом нашого унікального краю. Я впевнений, ви знайде для себе цікаві практики, партнерів і друзів».

«Закарпаття зацікавлене у співпраці з Литвою, в залученні інвестицій у харчову промисловість, сільське господарство, туризм», – зазначив голова ОДА Геннадій Москаль та детально розповів про історичні віхи нашого краю, окреслив соціально-економічні аспекти його розвитку, наголосив на пріоритетних напрямах, серед яких – зміцнення санаторно-курортного господарства області, виноробства, тваринництва тощо. «До приїзду на Закарпаття я очолював Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію і там були в ходу такі «страшилки»: «Якщо потрапите на Західну Україну й розмовлятимете російською, то вам відріжуть язик, якщо такою писатимете – пальці». Я запевняв луганчан і кажу всім гостям нашого краю: ніхто ніколи на Західній Україні не робив і не робить такого безчинства. Тут, на Закарпатті, у злагоді проживає понад сто націй і національностей, які разом будують мирне, щасливе майбутнє», – підкреслив Г. Москаль.

Валеріюс Макунас зазначив, що наші народи об’єднують дружні історичні та культурні зв’язки, які необхідно зміцнювати і розвивати. «Ми пройшли шлях від побудови незалежної держави до її євроінтеграції і готові своїм досвідом поділитися та напрацювати нові контакти, щоб разом прокласти путь у спільне злагоджене європейське суспільство. На сьогодні в рамках міжрегіональної співпраці Вільнюс і Львів – як близнюки-браття, так можна назвати й Закарпаття з Каунаським районом», – сказав він. І резюмував: «Ми приїхали з досвідченими фермерами та підприємцями в галузі тваринництва, садівництва, овочівництва. І залюбки ділитимемося досвідом та дискутуватимемо не тільки, чиє сало смачніше, а й які наукові галузеві новації можемо запропонувати один одному, а також які проблеми маємо та як їх вирішити якомога ефективніше».

Насамкінець гості подали презентацію тогорічного перебування в літньому таборі 10 учнів Рахівської дитячої музичної школи «Бичківські музики» у Каунаському районі.

Потім делегація відповідно до програми відвідувала підприємства агропромислового комплексу Закарпаття.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*