ДЕПУТАТИ ЗАТВЕРДИЛИ НИЗКУ ВАЖЛИВИХ ПИТАНЬ,

але не змогли дати бізнесу дешеві кредити – остерігаються конфлікту інтересів

25 травня під головуванням Михайла Рівіса відбулося друге пленарне засідання сьомої сесії обласної ради VII скликання. Пройшло воно оперативно – за якихось півтори години, хоча депутати встигли розглянути близько 40 питань.

За традицією роботу в сесійній залі розпочали з ушанування хвилиною мовчання пам’яті загиблих на сході країни воїнів. На жаль, в останні дні квітня ворожа куля поблизу Зайцевого забрала життя ще одного нашого земляка – 24-річного військовослужбовця з Виноградівщини Віктора Афанасьєва.

Затим головуючий привітав колег-депутатів, які святкували дні народження у міжпленарний період. Зокрема саме в той четвер 60-ліття відзначав наш уславлений кардіохірург, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Василь Лазоришинець, котрий через зайнятість не зміг приїхати на сесію облради. Ще до початку пленарного засідання від Мирослава Білецького надійшла пропозиція звернутися до ВР із проханням нагородити ювіляра Почесною грамотою Верховної Ради. Забігаючи наперед, скажемо, що відповідне рішення депутати прийняли (Матеріал про В. Лазоришинця читайте на стор. 4. – Авт.).

Інформуючи присутніх про основні події міжпленарного періоду, Михайло Рівіс зокрема привітав усіх із «безвізом» і розповів про участь (свою та голови ОДА) в робочій нараді, яку цього тижня провів Президент у Волинській області щодо створення належних умов для реалізації громадянами України права на безвізове відві­дування країн ЄС.

Ну, а далі взялися до порядку денного. Депутати з голосу пропонували внести до нього ще кілька питань. Приміром, Петро Грицик просив підтримати мешканців Великоберезнянщини. Цей округ не має жодного представника в облраді, тож люди зі своїми бідами не мають до кого звернутися, і завдання кожного крайового обранця – допомогти їм. Йдеться про виділення матеріальної допомоги важкохворим дітям. Відтак усі зміни затвердили, як і низку депутатських запитів щодо виділення коштів на капітальні ремонти доріг, берегоукріплень, закладів соціальної сфери.

Затим планувалося заслухати начальника Управління захисту економіки в Закарпатській області відповідного департаменту Нацполіції України Андрія Іванківа, котрий, як виявилося – у відрядженні. Замість нього на запитання був готовий відповісти очільник крайової поліції, але й депутати, й громадськість хотіли почути саме Іванківа. Тож чекатимуть його на наступне засідання.

На сесію виносили цілу низку звітів про хід виконання різних програм, за які вирішили голосувати пакетом – адже всі вони пройшли через депутатські комісії, де їх прискіпливо розглядали. Це суттєво заощадило час. Затвердили й деякі нові регіональні програми – зокрема щодо благоустрою населених пунктів. Були й майнові та «надрові» питання (останнє в одному випадку отримало відмову).

А от рішення про затвердження Порядку часткового відшкодування з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого й середнього підприємництва для реалізації інвестиційних проектів, не пройшло. І не тому, що крайові обранці не хочуть, аби бізнес отримував кредити під 5-6%.

Просто головуючий попередив: маємо абсурдне законодавство, за якого НАЗК може «пришити» депутатам кримінал навіть коли вони голосують за бюджет! А в цьому конкретному питанні потенційний конфлікт інтересів є в більшості з них, адже в багатьох родичі займаються бізнесом. Сам Михайло Рівіс заявив, що голосувати не може, оскільки в нього дружина – підприємець. Зрештою вирішили звернутися до НАЗК за чітким роз’ясненням із прописаними типовими ситуаціями, коли ж виникає той конфлікт інтересів? Бо з нинішнім підходом і затвердження бюджету, і різних регіональних програм – під загрозою. Як наголосив Василь Русин, формулювання «я, члени моєї родини й близькі друзі» – дуже розмите. За бажання «близького друга» будь-кому можуть привести з вулиці. Цю петицію ухвалили відправити й до парламенту та Кабміну.

Серед інших звернень до столичних інстанцій варто згадати ще про ініційоване Олександром Ледидою – щодо спрощення процедури проходження контролю на кордоні (йдеться про об’єднання зусиль митників та прикордонників, бо почалася пора відпусток, і на пунктах пропуску виникають черги).

Насамкінець Михайло Рівіс нагадав: наступне пленарне засідання сесії – 27 липня. Тоді вже
можна буде розподіляти кошти від перевиконання піврічного плану, яке, сподіваємося, буде.

Мирослава ГАЛАС

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*