ДО ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ НА ДЕНЬ

Заробляють закарпатці, рвучи черешні в сусідній Угорщині

Кілька днів тому повернулася з Угорщини наша знайома на ім’я Моніка. Разом із сином та своїми односельцями вона була на сезонних роботах у близьких угорських селах – збирала урожай вишень та черешень.

Пострункішала, повеселішала, опинившись удома, розповіла про цьогорічний черешневий сезон.

– Як я знайшла роботу? Вже десять років, а то й більше, виїжджаю на збирання черешень, а роботу підшуковує наша хороша знайома, яка там буває часто й домовляється.

Працювали ми вдома у господарів. Умови проживання різні. Один раз потрапили в хату без води й туалету. Будинок належить якійсь чи то п’яниці, чи то сутенерці, яка зараз перебуває у Будапешті. Було дуже важко. Але потім влаштувалися до хороших людей. Вони поселили нас у колишньому «піонерському таборі». Там елементарні умови забезпечені. Хазяїн приймав бригаду з України. Регулярно привозив пиво й безалкогольні напої, надавав вай-фай, щоб могли зателефонувати додому. За роботу розраховувався справно, до копійки, і при цьому платив за нас у податкову, причому поки не зареєстрував нас, доти не допустив на роботу ні на годину! Дарма, що заможний і впливовий, але законів дотримувався строго. Так, робоча віза на сезонні роботи не потрібна. Господар дає заявку на працівників. Якщо йому не надають місцевих – має право наймати українців. У деяких можна працювати й неофіційно, але це ризиковано. Був такий випадок: хазяїн прийняв на роботу українців, а відмовив циганам. Так вони його побили, а потім ще й поскаржилися в податкову. Ті наші, котрі не мали реєстрації, мусили терміново піти геть, бо за кожного пійманого «нелегала» штраф – мільйон форинтів.

Сама робота дуже важка й інтенсивна. Треба стати на найвищу планку драбини, щоб зірвати черешні. Гілки тонкі, ненадійні. Залізаєш наверх, молишся Богу, щоб не впасти, злізаєш – молишся. «Сачкування» там не проходить. Господар або хтось із найнятих уважно слідкує, щоб працювали швидко. Двох наших навіть попросили залишити сад, бо не дуже встигали. Нікого не цікавить, чи в тебе тиск, чи серце, чи ще якась болячка. Капіталізм, – розповідає Моніка.

Скільки можна заробити? «Залежно від того, які черешні. Якщо плоди великі, то за день реально зібрати сто кілограмів і отримати 1000 гривень. Правда, великі черешні дають рвати місцевим або циганам, а нам залишають вершечки, бо туди вони не лізуть. Але тисячу на день можна заробити», – запевняє моя співрозмовниця.

Вишні й менші черешні господарі здають оптом по 200 форинтів за кілограм, а відбірну черешню для супермаркетів продають і по 600 форинтів.

«У підсумку цього року ми заробили гарно, господарі просили нас прийти і на збір яблук, але ще не знаю, чи піду, бо робота дуже тяжка. Та для здоров’я вона має і «плюси» – добре збиває цукор, майже до норми, і не треба ніяких таблеток», – резюмує Моніка.

Василь ГОРВАТ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*