До Ужгорода привезли чудодійні мощі святого Івана Боска

Правда, ненадовго…

11 квітня в Ужгороді у римо-католицькому соборі св. Юрія перебували мощі католицького священика, покровителя дітей, молоді, батьків та педагогів, святого Івана Боска.

На їхнє вшанування було відведено всього годину, відтак святиня помандрувала за кордон. За інформацією організаторів паломництва, ці священні атрибути – мощі першого ступеня, які мають чудодійну силу. У раці — воскова фігура святого, в груди якої вмонтовано частину правої руки, якою о. Боско благословляв. Віруючих було чимало, до раки не можна було пробратися.

Йоан (Джованні) Боско народився 1815 року в Італії в бідній селянській сім’ї. Рання втрата батька (у два роки) навернула піти у священики. Грошей на навчання не було, тож заробляв сам – столярував, шив одіж. У 1835 році у духовній семінарії у К’єрі отримав духовні свячення. У себе в будинку давав притулок безхатченкам, вчив грамоті. Після навчання був капеланом дитячого притулку. Писав підручники, аби заробити на власне утримання. Має понад 150 праць. У 1847-му відкрив два ораторії – святого Алойзія та Ангела Хранителя. 1849 року священик ініціював у Турині нову форму апостольства, якою було проголошення реколекцій для молоді. Помер у 1888 році на 73-му році життя. Його відомі вислови — «Страждай, але не переставай любити», «Не відкладайте на завтра добро, яке можете зробити сьогодні, бо завтра можете не отримати для цього такої нагоди». 80 років тому папа Пій ІХ проголосив отця святим. Про Боска навіть знято фільм.

Паломництво до мощей св. Івана Боска розпочалось у 2009 році з нагоди приготування до святкування 200-ліття від дня його народження. Ці мощі побували вже у Південній Америці, Азії, Африці, Австралії та в більшості країн Європи. А в Україні – у Львові, Тернополі, Києві, Одесі, а тепер ще й в Ужгороді.

Оксана ШТЕФАНЬО.
Фото Мирослави МАЦО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*