Дьордь КОРОЛОВСЬКІЙ: «АКАДЕМІЯ ДЛЯ «МУНКАЧА» – ЗОЛОТА РИБКА ФУТБОЛУ В РЕГІОНІ»

Вже більш ніж півроку тренерський штаб мукачівського футбольного клубу консультує угорський фахівець Дьордь Короловській. Наставник вважає, що прищеплює закарпатським командам сучасний стиль європейського футболу. Тож як втілюється в життя новий стиль гри в мукачівській команді – він розповів «Новинам Закарпаття».

Пане Дьордь, нині «Мункач» виступає на трьох фронтах: чемпіонатах Закарпаття, дитячо-юнацької футбольної ліги України у вищій лізі та чемпіонаті України U-19 в першій лізі. Як би ви оцінили виступи мукачівців у цих змаганнях?

– Не хочу ставити якусь оцінку виступам команд, бо дивлюся на матчі не з точки зору результату, а з побудови нашої гри і з того, як хлопці втілюють тренувальні та теоретичні вправи в ігровій практиці. Для мене головне – прищепити наші ідеї та філософію молодим гравцям. Нам потрібно зробити конкуренцію в усіх командах, щоб футболісти прагнули розвиватися, бо без неї прогрес гальмується, особливо це стосується U-19. Щодо дитячих команд, то бачу, що юні футболісти готові сприймати нові ідеї, навчально-тренувальний процес триває, і певен, що вже за рік зміни будуть більш очевидні.

Є конкретні завдання перед командою U-19 на цей сезон?

– Чемпіонат лише стартував, пройшли три тури, тож акцентованих цілей перед командою поки нема. Конкретніше про завдання говоритимемо вже перед стартом другого кола в березні наступного року. А нині маємо грати на перемогу в кожній грі, особливо це стосується домашніх матчів. У нашій групі грають хороші суперники, такі як ФК «Львів», хмельницьке «Поділля», рівненський «Верес», із кожним із них буде приємно змагатися за позитивний результат.

Як сприймають нові ідеї тренери-українці, адже важко перейти з налагодженої роками системи на нову філософію, яку пропонуєте ви?

– Вони вчаться, слухають мої ідеї, все ж хочу, щоб тренери більше працювали над собою й сприйняли новий стиль футболу, саме в такий грають європейці. Адже я тут не навічно, але впевнений, той футбол, який залишиться після мене, приноситиме водночас і насолоду для вболівальників, і позитивний результат.

За півроку вашої роботи прогрес у грі «Мункача» відчувається?

– Бачу, що стараються, вчаться. Якщо старші хлопці швидше сприймають і втілюють наші ідеї на полі, то меншим гравцям потрібно більше часу для засвоєння матеріалу. Але процес ще триває, вони відкриті й прагнуть вчитися, тож повторюся, що конкретніше якісні зміни будемо бачити через рік.

В останньому турі ДЮФЛУ наші команди U-14 та U-16 програли одноліткам із «УФК-Карпат». Що потрібно, аби на рівних змагатися з цими командами?

– По-перше, у Львові вже давно працює футбольна школа-інтернат, яку патронують місцеві «Карпати», туди їдуть діти з цілої України, й тренери-селекціонери відбирають кращих із кращих. На жаль, у нас нема таких умов, але ми хочемо створити їх тут, щоб і до нас їхали з цілої України та навіть із закордону, тоді й зможемо боротися на рівних із «карпатівськими» командами, які нині лідирують у нашій групі.

Футбольна академія, створення якої нещодавно в Мукачеві на базі ФК «Мункач» проанонсував міністр національного розвитку Угорщини Міклош Шестак, сприятиме цьому процесу?

– Футбольна академія в Мукачеві – це золота рибка, яка виконуватиме бажання й дозволить підняти футбол на Закарпатті на значно вищий рівень. Якщо тут запрацює академія, тоді вибиратимемо кращих, а з ними змінюватимемося лише в якісну сторону.

Розмову записав
Роман СЕНИШИН
Фото автора

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*