Двадцять п’ять проектів регіонального розвитку реалізували в краї завдяки чотирьом програмам

У ході другого пленарного засідання 10-ї сесії депутати облради розглянуть проект рішення «Про результати виконання Плану заходів із реалізації у 2015 – 2017 роках Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року».

Відтак крайові обранці затверджуватимуть звіт із оцінки результативності реалізації у 2017-му зазначеної стратегії. У документі йдеться, що планом її заходів визначено чотири програми, в рамках яких передбачено протягом 2015 – 2017 років здійснити 34 проекти регіонального розвитку, які мали сприяти динамічному та збалансованому розвитку Закарпаття. Але за цей час реалізовували 25. Фінансування здійснювалося за рахунок коштів місцевих бюджетів, Державного фонду регіонального розвитку, грантових коштів, вливань інвесторів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Програма «Розвиток людського та соціального капіталу» передбачала 10 проектів регіонального розвитку, з яких 9 впроваджувалися в 2015 – 2017-му. Зокрема проект «Покращення інфраструктури закладів освіти області», за результатами якого створено 1438 додаткових місць у дитсадочках при прогнозованому показнику 1112. Станом на 1 січня 2018-го вдалося досягти певних результатів щодо покращення умов навчання та виховання, модернізації мережі закладів освіти тощо.

Торік продовжено роботу з розширення мережі закладів дошкільної освіти та зміцнення їх навчально-матеріальної бази. Приміром, ввели в експлуатацію  після реконструкції три садочки на 200 місць; відновили діяльність закладів, котрі тривалий час не використовувалися за призначенням (на 176 малят); відкрили приватний садок на 15 діток, а ще додатково – 27 груп на 590 місць у функціонуючих ЗДО/НВК. У свою чергу це дозволило упродовж січня – грудня охопити дошкільною освітою 981 маленького закарпатця. Загалом на початок цього року в області нараховувалося 595 закладів дошкільної освіти на понад 48,4 тисячі малюків.

Завдяки проекту «Розвиток інфраструктури закладів охорони здоров’я» покращилася якість надання послуг санаторно-курортного перебування дітей із патологією бронхолегеневої системи. За рахунок коштів місцевих бюджетів та ДФРР проводили капремонти обласного дитячого туберкульозного санаторію «Човен» у с. Березники Свалявського району, корпусів № 1 та 2 спеціалізованого пульмонологічного санаторію «Малятко» в с. Оноківці на Ужгородщині.

Проект «Укомплектування медичним обладнанням закладів охорони здоров’я» у 2016-му теж реалізовувався за рахунок місцевого бюджету та ДФРР, у підсумку придбали апарат рентгенографічного обстеження. Заклади області проводять заходи, які забезпечують доступність первинної медичної допомоги для всіх верств населення та підвищення її якості, а також досягнення рекомендованих МОЗ показників забезпеченості амбулаторіями ЗПСМ на 10 тисяч населення: у містах – до 1,9, у селах – до 3,3.

Реалізація проекту «Реконструкція будівель колишньої котельні у м. Ужгород по вул. Ф. Тіхого, 13 Б під спортивно-реабілітаційний центр для інвалідів» дозволить щорічно оздоровлюватися 10 000 особам із обмеженими фізичними можливостями.

Через об’ємну інформацію щодо реалізації низки інших проектів поінформуємо громадськість у наступних матеріалах.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*