Дві третини краян мають проблеми з серцем

Дві третини населення нашої області мають серцево-судинні захворювання, відтак і дві третини всіх смертей стається саме через цю патологію.

Одним із найбільших чинників ризику недуг є підвищений артеріальний тиск. Про це йшлося на науково-практичній конференції з ефективного лікування інфаркту міокарда та гострих серцевих захворювань, на яку з’їхалися кардіологи з усієї області.

Як зазначив головний лікар облкардіодиспансеру Роман Соскида, на артеріальну гіпертензію в краї недужий кожен третій дорослий закарпатець. За останній рік зросла захворюваність на ішемічну хворобу серця, однак дещо зменшилася кількість інфарктів (до 1069 випадків проти 1077 у 2015- му). Показовим є те, що 325 пацієнтам, які захворіли на гострий інфаркт міокарда, проведено ургентне стентування коронарної артерії.

Говорили й про проблеми. А це – оптимізація логістики та співпраця з екстреною допомогою й стаціонарами області. Адже при інфаркті міокарда час доставки пацієнта до медзакладу є вирішальним. І нерідко він втрачається через причини, які не залежать від медиків. Старий автотранспорт, розбиті шляхи та пізнє звернення пацієнтів ускладнюють, а подеколи зводять нанівець зусилля лікарів.

Наразі в нас тільки в кардіодиспансері проводять стентування (малоінвазивна процедура, яка зупиняє розвиток інфаркту та запобігає його руйнівним наслідкам). Але вже у вересні з відкриттям сателітного відділення ЗОККД у Хусті, медична допомога хворим із інфарктом міокарда та іншими гострими серцевими станами буде надаватися на якісно вищому рівні.

Олена СУХАНОВА

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*