Екологи відзначили 15 – річчя міжнародної експедиції сплаву Тисою на бокорах

17 серпня в ОДА відбувся круглий стіл «Історичний аспект та сучасні реалії природокористування в басейні ріки Тиса». Захід пройшов у рамках відзначення 15-річчя міжнародної наукової експедиції «Сплав на бокорах «Тиса-2003».

Роман Офіцинський розповів про мету й завдання експедиції та історичний аспект лісокористування на Закарпатті. За його словами, у давні часи з травня по вересень деревина у бокорах долала близько 640 км. Але у 1954-му це ремесло стало непотрібним. У горах почали з’являтися перші вузькоколійки та важка техніка.

Дізналася, що на Закарпатті лісу сплавляли небагато – 60 кубометрів. На Черемоші в – 300–400 кубометрів. Це було дуже небезпечно: бокораші гинули під час лісосплаву. Цьому свідчення – хрести на берегах Тиси.

А чи знаєте ви, що таке бокор? Стовбури зрізаних та очищених від гілок дерев в’язали у плоти, які, у свою чергу, зв’язували один за одним у своєрідну вервечку. Бокораші (їх було 3–5, інколи й більше – залежно від величини плоту й складності та довжини маршруту) стояли спереду і спеціальними веслами-стернами управляли плотом, щоб уникнути мілин та великих валунів. На плавзасобі був майданчик, де розводили ватру, й невеликий курінь.

Роман Офіцинський розповів, що у 2003-му члени експедиції вирішили повторити цей шлях. Майстра з виготовлення бокора знайшли у Колочаві. Відтак  відзняли документальний фільм, який відразу став популярним.

Про відновлення музею лісосплаву розповів М. Дербак. Нині з держбюджету на відновлення цієї пам’ятки виділено близько 50 млн. грн.

У суботу, 18 серпня, громадське природоохоронне об’єднання «Бокораш» здійснило ювілейний сплав по Тисі, присвячений 15-річчю українсько-угорської експедиції «Тиса-2003» та Дню незалежності України. Керували процесом представники групи, яка сплавлялася  в 2003-му. Долучилися й  представники ОДА та Закарпатського товариства охорони природи. Учасників  нагородили  пам’ятними медалями та свідоцтвами.

Маріанна ШУТКО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*