ЕКОНОМІЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ

та рішуче подолання роздрібненості

Такі ключові чинники подальшого зростання кооперативної системи краю визначили учасники 6-х зборів ради Закарпатської облспоживспілки, що днями відбулася в Ужгороді.

Голова правління облспоживспілки Василь Цап критично проаналізував підсумки діяльності за минулий рік та назвав першочергові завдання щодо подальшого розвитку та на 2018-й. Попри складну економічну ситуацію, практично всі галузі системи протягом звітного періоду працювали рентабельно. І що важливо, – позитивна динаміка утримується вже кілька років. Як підкреслив
В. Цап, кооперативним організаціям вдалося забезпечити приріст власного капіталу, збільшити оборотні активи, наростити прибутки – головним чином завдяки зростанню загального роздрібного товарообороту всієї системи облспоживспілки (за звітний період – плюс 4,3%, в тому числі торгової мережі – +5,5%. Важливо, що саме на сільську мережу припадає понад 60% роздрібного товарообороту. Найкраще в цьому питанні спрацювали кооператори Мукачівської, Великоберезнянської, Свалявської, Рахівської, Тячівської райспоживспілок та ВКП «Мукачівський міськкоопторг».

Не забули й про покращення матеріально-технічної бази: торік капіталовкладення в модернізацію становили понад 13 млн грн, і на сьогодні 78% підприємств торгівлі та ресторанного господарства зазнали помітного оновлення. Аналогічна робота проводиться й на промислових об’єктах та кооперативних ринках. Так, у системі споживкооперації краю нині діють до 20 промислових підприємств і цехів, де виробляється широкий асортимент харчових продуктів. У 2017-му їх випустили майже на 32 млн грн.

Важливим внутрішнім резервом залишається і нарощення власного виробництва у громадському харчуванні. Торік його частка складала вже понад 41 відсоток. Обласна кооперація має і своє потужне ринкове господарство. У 2017-му там створили понад 5 тисяч робочих місць для краян.

Водночас В. Цап загострив увагу на низці проб­лем, що гальмують розвиток кооперації. Йшлося про економічну роздрібненість, недосконалість орендних взаємин, утримання недіючих та давно закритих об’єктів, які стали фінансовим тягарем. До речі, кооперативна система й досі залишається одним з найбільших та дисциплінованих платників податків на теренах області. Лише торік до бюджетів усіх рівнів було сплачено понад 35,2 млн грн.

На завершення Василь Цап закликав до дієвого економічного об’єднання кооперативних організацій та підприємств усіх рівнів для збереження та відтворення потенціалу споживчої кооперації краю. Існуючу мережу магазинів та закладів громадського харчування потрібно захистити від рейдерських посягань шляхом суворого мораторію на їх продаж.

У роботі шостих зборів взяв участь і перший заступник голови правління Укркоопспілки Микола Людвічук, який, зокрема, підтримав думку щодо модернізації торгівлі через об’єднання магазинів різних форм кооперативної власності з Єдиним центром закупівель.

Владислав БИЛЬОВ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*