ЕНЕРГООЩАДНІ ПЕРСПЕКТИВИ ОБЛАСТІ

Михайло Рівіс обговорив із головним експертом ПРООН

17 травня голова облради Михайло Рівіс провів робочу зустріч із головним експертом, кандидатом економічних наук Олександром Ігнатенком, який представляє проект «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» по Програмі розвитку ООН в Україні.

Йшлося про проект змін до Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2016 – 2020 щодо стимулювання використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні в Закарпатської області в рамках співпраці по згаданому проекту. Як зазначив експерт, «освоєння відновлювальних джерел підвищує рівень енергетичної безпеки нашої країни та знижує антропогенний вплив на довкілля». Він окреслив цілі концепції комплексного використання біомаси в краї, де акцент – на біомасі сільськогосподарського та лісового походження (відходи лісозаготівлі; після переробки деревини; створення плантацій швидкорослих і продуктивних деревних порід). Відтак планується переходити від традиційної системи опалення бюджетних установ краю імпортованим газом до сучасної та ефективної, що передбачає використання доступних місцевих видів біопалива. «Заходи програми спрямовані на включення в енергетичний баланс області таких невикористаних можливостей, як утилізація надлишку відходів лісогосподарств та переробного комплексу (155878,01 т біомаси!), а також формування сприятливого клімату для інвестицій у альтернативну енергетику. Чистий ефект від програми становить 760 670,6 тис. грн, а щорічна економія газу – 20 257,2 куб. м», – каже Олександр Ігнатенко.

– Зважаючи на виклики сьогодення зі скорочення споживання блакитного палива, обласна влада активно веде роботу щодо переведення котелень бюджетних установ на альтернативні види палива. З 1264 котелень 230 уже стали «альтернативними», в майже 60-ти установах встановлено твердопаливні котли. Тож реалізація програми з доповненими заходами дозволить економити споживання недешевого газу та поступово повністю відмовитися від нього у закладах бюджетної сфери.

Переконаний, що депутатський корпус облради підтримає зміни до програми, – цитує Михайла Рівіса прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*