ЕПОПЕЯ З НЕПРАВОМІРНОЮ ВИГОДОЮ ТРИВАЄ

Є три фігуранти в кримінальному провадженні

Як ми повідомляли в суботньому номері газети, минулого тижня правоохоронці викрили корупційну схему одержання неправомірної вигоди службовими особами Ужгородської міськради за посередництва фізичних осіб.

Один із фігурантів, перший заступник мера Ужгорода Іштван Цап, якого звинувачують у вимаганні хабара за приватизацію земельної ділянки, 27 січня о 9-й ранку прийшов до прокуратури Закарпатської області. Перед входом поспілкувався з пресою. За словами Іштвана Юліусовича, він щойно повернувся з Києва й одразу прийшов до прокуратури, хоча офіційно ще перебував у відрядженні. Пояснив: «Я прийшов спитати, в чому справа. Чи не простіше було в тій ситуації, якщо задіяна прокуратура, спецслужби, дочекатися, коли мені передадуть гроші, щоб затримати й одягнути наручники? Не вийшло. Потім захотіли картинку – він у бігах. Не вийшло, я сам прийшов. Подивимося, що буде далі». Заступник міського голови додав, що напередодні до міськради принесли повідомлення про підозру на його прізвище: «Причому, що дивно, навіть не поспілкувашись, не відібравши пояснення, вчиняють певні процесуальні дії. Не буду давати оцінку таким речам. Судячи з ажіотажу, мабуть, є певні підстави вважати, що це доволі гарно зрежисована ситуація». На питання журналістів, ким вона могла бути створена, відповів: «Ворогів багато. Я назву тільки кілька речей, про які всі знають. На самому початку каденції ми ініціювали мораторій на виділення вільної землі, а руки в багатьох чешуться. Резонансною й конфліктною  була спроба забудови в центрі Ужгорода поблизу облмуздрамтеатру, по цій ситуації триває серйозна війна. Я виступив позивачем у справі про повернення цієї землі громаді. Ринкова вартість ділянки вимірюється навіть не п’ятьма нулями».

Іштван Цап також сказав, що не знає особисто того, хто нібито ніс йому гроші, тільки візуально. «Якщо це та людина, яку я бачив у коридорах, то він заходив до мене й намагався дати якісь гроші, але я його зі скандалом вигнав. Але треба розуміти, що таких «рішал» багато ходить по міськраді». І додав: «Мабуть, багатьом хотілося би бачити мене «в бігах» або «закритим», насолив, напевно, багатьом. Хтось не може пробачити нашу активність по «ProZorro», впровадження е-квитка, ми єдине місто в Україні, яке виплачує компенсацію перевізникам тільки на підставі джіпіес-моніторингу, чиновники до цього процесу непричетні. Є низка питань, за які можна очікувати, що, як мінімум, тобі спалять машину». Він підтвердив, що в його будинку провели обшук: «Зі слів старшого сина, забрали 5 тисяч євро, які він отримав за продаж свого авто на словацьких номерах. Нічого не знайшли, напевно, були розчаровані цим прикрим фактом».

Того ж дня відбувся брифінг заступника прокурора Закарпатської області Андрія Манькута. Він зокрема розповів пресі, що Іштвану Цапу повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою. Повідомлено про підозру й одного з депутатів Ужгородської міської ради, голову земельної комісії Станіслава Пономарьова, який є одним із фігурантів у вказаному кримінальному провадженні. Останній перебуває в лікарні, однак із ним все ж провели першочергові слідчі дії й забезпечили цілодобову охорону. Що стосується затриманого при одержанні частини неправомірної вигоди – 20 тис. грн  – посередника, то він перебуває в ІТТ, із ним проводяться слідчі дії.

Станіславу Пономарьову Ужгородський міськрайонний суд визначив міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 96 тис. грн. Посереднику – тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 40 тис. грн. Питання визначення запобіжного заходу щодо Іштвана Цапа перенесли на понеділок (30 січня).

Прокуратура подала до суду клопотання про обрання всім підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення суми грошових застав та  вимагає відсторонити від виконання посадових обов`язків Іштвана Цапа на час проведення досудового розслідування, інформує прес-служба прокуратури області.

«Хабар чи корупційне діяння не можуть будуватися на якихось здогадках, – прокоментував цей скандал  у прямому ефірі телеканалу «112 Україна» голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Завтра хтось із таким же успіхом може сказати, що хотів дати мені «на лапу» поїзд «Хюндай». Усі, хто вчився на правоохоронців не за гроші, а щоб отримати знання, розуміють: кишень
кові крадіжки й хабарі ловляться тільки за руку, тобто на гарячому. А не так, як у цьому випадку. Повірте мені, що з цієї «гучної справи» в суді вийде або пшик, або вона взагалі не дійде до суду. Накричали на всю Україну, ввели в оману ген­прокурора, а на виході нічого. Як тільки повернуся на Закарпаття з відрядження, то знайду кілька годин і прочитаю правоохоронцям лекцію, як треба проводити такі спецоперації. А не влаштовувати фейсбучні й телевізійні шоу на всю Україну».

Іван СІДУН

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*