«ФАКТОР МОСКАЛЯ»

матиме помітний вплив на розвиток області та місцеві вибори

Нещодавні радикальні і швидкі кадрові зміни у владній і силовій верхівці Закарпаття для багатьох стали несподіванкою. А спровокувала їх, як відомо, сумнозвісна стрілянина у Мукачеві. Тому, звісно, цікавить, чого чекати надалі від таких кадрових ротацій (у першу чергу призначення нового голови ОДА). Про це «Новини» запитують нині в експертів.

Сергій ФЕДАКА, доктор історичних наук:

— Головний привід теперішнього призначення Г.Москаля – у відсутності якихось вагомих перемін на Закарпатті упродовж останніх півтора року. Попередні губернатори не запам’яталися чимось яскравим. Проте запит на революційні зрушення в області є дуже великий, бо ситуація ставала чим далі, тим більш безперспективною і депресивною. Тому не варто пов’язувати це призначення виключно з мукачівською стріляниною – то був тільки привід, а причини значно глибші. 
 
Як мені бачиться, Геннадій Москаль націлений вирішити кадрові питання, розставити на всі ключові посади людей, які б максимально орієнтувалися на інтереси держави, а не окремих бізнесових груп. 
 
По-друге, він прагне бодай дещо ослабити нинішню кланову структуру закарпатського соціуму. Повністю ліквідувати родинно-кумівські зв’язки тут неможливо, бо це у плоті й крові, але хоча би трохи декриміналізувати це павутиння він спробує. Для цього, очевидно, новий голова ОДА особисто координуватиме діяльність усіх правоохоронних структур області. 
 
По-третє, Г.Москаль має забезпечити належне проведення місцевих виборів 25 жовтня, аби усе пройшло без зайвих скандалів.
 
По-четверте, ідеться про повернення позитивного іміджу області, який похитнувся через мукачівську стрілянину. Це важливо для приваблення й українських туристів, й іноземних інвесторів. 
 
По-п’яте, теперішній керівник Закарпаття має мінімізувати кримінальний трафік через кордон (наркотики і нелегальні мігранти) та максимально легалізувати те, що може бути в принципі легалізоване (поставки звичайних товарів і сировини). Останнє пов’язане з відродженням в області якихось переробних підприємств. 
 
Перше губернаторство Г.Москаля тривало 16 місяців. Тепер може бути трохи коротшим – щось із рік. За цей час Закарпаття на пару з Одещиною має стати візитівкою українських реформ на регіональному рівні. Досягти якогось принципового зламу на краще, а головне — закріпити його за менший строк навряд чи вдасться.  
 
Віктор ПАЩЕНКО, політолог:
 
— Третє призначення Геннадія Москаля на Закарпаття — це політичний компроміс і спроба продемонструвати рішучість дій, нічого не міняючи в принципі, щоб зберегти хитку рівновагу в коаліції. Бо, скажімо, усунення С.Шаранича послаблювало «Народний фронт», а так Г.Москаль ніби й не чужий А.Яценюку. Плюс можна пограти на протистоянні з В.Балогою.
 
Тому найближчим часом слід очікувати купу ходоків до Геннадія Геннадійовича, які будуть йому розказувати, що всі 13 років чекали на його повернення, і те, як їх замучила «мукачівська мафія», і скільки світла випромінює голова «губернатора». Вже другий робочий день новопризначеного голови ОДА показав це з усією очевидністю на Корзо, коли «несподівано», але в присутності телекамер і в супроводі «народофронтівця», заступника міського голови Ярослава Шафаря, новий голова ОДА особисто почав розбиратися з проблемами власності в центрі Ужгорода. 
 
Федір ШАНДОР, туризмознавець, доктор філософських наук:
 
— Якщо проаналізувати попереднє «губернаторство» Г.Москаля, то можна спробувати передбачити його наступні кроки. Але з поправкою на загальнодержавну температуру в зв’язку з АТО. Однак уже тепер зрозуміло, що «фактор Москаля» вплине на місцеві вибори в нашій області. 
 
Щодо розвитку туризму після сумнозвісних подій у Мукачеві, то однозначно вони мали негативний резонанс. Але робити з цього трагедії не потрібно. Слід продовжувати ту роботу, яку почали, і перекрити негатив інформацією про продукти і послуги туристичної сфери Закарпаття. Нині про масові відмови від відвідання краю говорити не доводиться. Є лише поодинокі такі випадки і то лише щодо трьох районів області, які постійно фігурують у медіа.
 
На мою думку, кожне чудо триває три дні. Проблему буде вирішено позитивно. Водночас треба врахувати, що напрям подальшого розвитку подій буде коригуватися фейково-резонансним впливом мас-медіа та атмосферою, пов’язаною з виборами 25 жовтня.
 
Нині ми є свідками перекриття доріг силовиками, споглядаємо озброєних людей і бронетехніку. Такі дії свідчать про непрофесійну поспішність і так звану військову бравурність, адже краще тут поїздити на бронетехніці, ніж в АТО. Тому на Закарпаття рвонули чимало столичних «штабістів»: аби не потрапити в ротацію на реальний бойовий фронт. Цій «воєнщині» ніяка влада не указ. Тому вони і пробують показати свою «потрібність» саме тут, на такому собі «курортному АТО». Шкода лише, що аналітичні штаби спецслужб не є затребувані дотепер.
 
Запитував 
Петро ПОЛІХА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*