Фап у селі Ботар реконструювали за фінансової підтримки Угорщини

Наприкінці минулого робочого тижня перший заступник голови облради Йосип Борто взяв участь у відкритті оновленого фельдшерсько-акушерського пункту в с. Ботар на Виноградівщині, який реконструювали в рамках проекту уряду Угорщини для підтримки сімейної медицини Закарпаття.

Участь в урочистому перерізанні стрічок узяли уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпаття, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону, Іштван Грежа, депутат облради, в. о керівника Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук та Йосип Борто. Розділити радість мешканців села прийшли також Генконсул Угорщини у Берегові Матяш Сіладі, крайовий депутат Кейс Борнобаш, заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавета Біров.

І. Грежа поінформував, що спільно з КМКС цьогоріч оновлено 27 фельдшерсько-акушерських пунктів у кількох районах краю. «Ми допомагаємо не лише угорській нацменшині, а всьому Закарпаттю й Україні загалом», – підкреслив він. І наголосив: Угорщина підтримує євроінтеграцію України та сподівається, що Закарпаття й надалі залишатиметься острівцем миру.

Зі свого боку Йосип Борто подякував поважному гостю за суттєву фінансову підтримку щодо реконструкції та забезпечення медобладнанням багатьох ФАПів і лікарень області, працівникам медпункту побажав ефективної роботи, а мешканцям села – не хворіти, але якщо вже виникла потреба, то отримувати фахову допомогу на належному рівні.

За словами Єлизавети Біров, у рамках проекту Уряду Угорщини з підтримки сімейної медицини Закарпаття цьогоріч заплановано профінансувати ремонти в 27 амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, з яких 19 завершено, 5 – на стадії завершення, а ще 3 в січні 2019-го будуть здані в експлуатацію. Крім цього, передане сучасне обладнання для 57 амбулаторій у різних районах краю. Зокрема в Берегові оновлення коштувало 1,5 млн грн, в Ботарі – 744,5 тис грн.

Як розповіла завідувачка тутешнього ФАПу Віталіна Таланцева, медпункт служитиме для 736 ботарців. За три місяці за кошти Угорщини в приміщенні замінили вікна, двері, дах, споруди системи водопостачання та водовідведення, замінили на економну систему електропостачання тощо.

Навідався Йосип Борто й у Неветленфолівську дитячу школу мистецтв, де також за кошти уряду Угорщини за програмою «Східне партнерство» провели масштабну реконструкцію. Тут маленькі вихованці у просторому актовому залі на знак вдячності продемонстрували гостям гарно підготовлену концертну програму з піснями та танцями.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*