Філармонія закриває 70-й сезон

Сотні концертів на головній сцені та багатьох інших майданчиках, цікаві фестивальні програми й гастрольні поїздки, різноманітні святкові заходи й тематичні вечори, знайомство з новими виконавцями і зустрічі зі знаними вже майстрами – таким насиченим видався 70-й концертний сезон Закарпатської обласної філармонії.

Якнайкраще зарекомендували себе започатковані нею фести: на «ура» пройшли 9-й міжнародний молодіжний фестиваль органної музики ім. Н. Висіч, уже п’ята «Музика без кордонів». Впродовж усього сезону ужгородців та гостей міста тішили оригінальними програмами симфонічний і естрадно-духовий оркестр, заслужений академічний Закарпатський народний хор, камерний ансамбль  «Угорські мелодії». Народна артистка України Етелла Чуприк подивувала всіх виконанням повного циклу фортепіанних сонат В.-А. Моцарта та творів угорських композиторів Б. Бартока й З. Кодая, заслужений артист України Олександр Садварій черпав натхнення із «Батьківської криниці», а Катерина Гажо (орган) знайомила нас із музикою Й.- С. Баха, Й. Пахельбеля, С. Франка, М. Регера. А для ансамблю солістів «Гармонія» цей рік пройшов під знаком 70-ліття колективу, тож глядачі могли познайомитися з яскравими програмами.

Незмінним успіхом користуються також «Філармонія туристична» та «Музика вихідного дня». А віднедавна обласну філармонію долучили до пілотного проекту «Шлюб за добу». За кілька місяців у стінах закладу побралося до сотні закоханих.

Але традиційно в останні дні червня філармонія закриває концертний сезон. І цього разу на меломанів чекає цікаве музичне свято: 21 червня звучатимуть Концерт для скрипки та оркестру ре мажор Людвіга ван Бетховена та «Чеська сюїта» А.Дворжака. У супроводі симфонічного оркестру філармонії виступить японка Аяко Йонетані (скрипка). А підопічні заслуженої артистки України Вікторії Свалявчик-Цанько гратимуть під орудою диригента Леоша Сваровскі (Чехія). Початок концерту – о 18.30.

Коротко про закордонних гостей. Л. Сваровскі – відомий чеський диригент і флейтист. Із 2003-го є художнім керівником Празької держ­опери. Виступав практично в усіх європейських країнах, у США, Південній Америці, на Далекому Сході, в Японії. Викладає на кафедрі диригування Академії музики в Празі.

Аяко Йонетані в 9 років  перемогла в Національному конкурсі Японії. Навчалася у всесвітньо відомих педагогів, а згодом переїхала до США. З 1998-го активно концертує, записує сольні альбоми, є професором скрипки й альта в університеті Центральної Флориди. Погодьтеся, буде цікаво послухати Бетховенський концерт у виконанні японської скрипальки. Саме на такій позитивній ноті завершиться черговий сезон Закарпатської обласної філармонії.

Таїсія Грись

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*