GoCamp: Англійська мова об’єднає українських і угорських школярів Закарпаття

На Закарпатті відбулось відкриття нового освітнього проекту для угорських та українських школярів – пришкільних мовних таборів GoCamp за участю 20 іноземних волонтерів з 7 країн світу та українських менторів зі всієї України. Проект GoCamp-Закарпаття має на меті об’єднати угорських та українських школярів.

За ініціативи міністерства освіти і науки України та громадської ініціативи GoGlobal та підтримки посольства США з 13 по 23 серпня в місті Берегово і Берегівському районі більше півтисячі школярів із 10 шкіл району об’єднають навколо вивчення англійської мови, розвитку критичного та проектного мислення, навичок лідерства та подоланню культурних бар’єрів.

У Великобезькій двомовній ЗОШ І-ІІІ ступенів, що у 10 км від Берегово, на відкритті проекту заступник міністра освіти Павло Хобзей зазначив: «Чим більше мов знає сучасна людина, тим більше в неї можливостей. Якби в нашій країні англійською володіли, так як російською, то країна була б цілком інакшою. Найкращим способом вивчення мови є англомовні літні табори і я сподіваюсь, що наступного року табори GoCamp охоплять більше дітей. Нам також дуже важливо, що велика увага приділяється роботі з вчителями і вони працюють зі школярами згідно з новими методиками викладання».

Культурна ізоляція угорської меншини на Закарпатті заважає дітям угорського походження природньо розвиватися на території України, бути вільними у виборі місця подальшого навчання, а в перспективі – роботи, та зменшує можливості для отримання якісних соціальних та медичних послуг.

 «Метою нашої GoGlobal є інтеграція України в глобальний світ і внутрішня інтеграція. Нам вже вдалося працювати з дітьми Сходу та з дітьми з лінії вогню. Ми розуміємо, що у багатьох моментах саме англійська мова є тією нейтральною темою, яка об’єднує і батьків і дітей. Всі розуміють важливість і потребу у вивченні англійської мови, аби бути успішним у цьому світі». Власне тому організатори вирішили об’єднати дітей з угорських та українських родин,  які б хотіли разом вивчати англійську мову. Для них це будуть перші носії мови, яких вони вперше побачать. Окрім того, діти вперше зможуть виїхати за межі свого регіону не лише в сусідні країни, зокрема, Угорщину, а саме до Львова, який вони ніколи не бачили. «Для нас – це можливість об’єднати та показати, що в угорських та українських школярів багато спільного. Тому ми хочемо зробити англійську таким медіумом спілкування», – додаєНечипоренко.

З прийняттям нового закону “Про освіту” частка предметів, що викладатиметься українською у школах з мовою навчання національних меншин, має збільшитися. Це покращить шанси кожної дитини на успішну самореалізацію.

«Для посольства США в Україні крайнє важливо бути єдиним фінансовим спонсором GoGamp-Закарпаття. Школярі-учасники проекту вдосконалюють англійську, краще розуміють своє місце в Україні та світі. Посольство усвідомлює важливість викладання англійської мови в Україні і тому цього року відкриває дві стипендії в Берегово та Ужгороді», – зауважує керівник RELO Office при Посольстві США в Україні Джон Сільвер.

Напередодні міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначала, що зараз уряд докладає зусиль, аби вирішити принаймні мовну проблему, та дати нашим дітям ширший спектр можливостей. «46 млн гривень пішло з державного бюджету на  обладнання кабінетів української мови у школах національних меншин. Адже довгий час в плані устаткування саме кабінети української мови були найбільш упослідженими в цих закладах. Однак зусиль тільки Уряду недостатньо – ми обмежені у своїх ресурсах та можливостях. Тому ми надзвичайно вдячні ініціативі GoCamp та Американському посольству в реалізації такої важливої ініціативи, як пришкільні мовні табори. Протягом табору з дітьми працюватимуть іноземні волонтери та українські ментори, школярі спілкуватимуться між собою і отримають поштовх до власного розвитку в межах України», – підсумовала міністр.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*