Головний нефролог Закарпаття підтвердив гострий дефіцит медпрепаратів для 18 важкохворих краян

Сьогодні, 27 липня, у прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг за участі головного нефролога Закарпаття Василя Стрижака. Провідною темою зустрічі стала критична ситуація, що склалася в області із забезпеченням медпрепаратами хворих, які потребують замісної ниркової терапії методом перитонеального діалізу.

«На сьогодні в області ми маємо 16 пацієнтів на постійному амбулаторному перитонеальному діалізі. Суть цієї методики полягає у тому, що хворий через вшитий катетер вливає у черевну порожнину діалізуючий розчин. І таких обмінів людина проводить щодня по чотири на добу кожні шість годин. Ці хворі живуть вдома і є соціально адаптованими, вони не прив’язані до лікарень, їм організована доставка витратних матеріалів. Основою для життя і лікування хворого є діалізуючі розчини. Ще двоє пацієнтів знаходяться на апаратному перитонеальному діалізі, який реалізується за допомогою циклеру. У разі відсутності можливості здійснювати перитонеальний діаліз протягом 3-7 днів хворий приречений на смерть. І навіть якщо процедуру за цей термін вдасться відновити, немає гарантії, що організм людини зможе повноцінно функціонувати», – розповів Василь Стрижак.

Витратники для проведення перитонеального діалізу частково закуповує держава у рамках централізованого постачання за кошти держбюджету та область в контексті реалізації Регіональної програми розвитку і вдосконалення нефрологічної служби. Раніше МОЗ систематично надавав інформацію з таблицею і методиками про подачу обґрунтованої потреби (заявки) на централізоване постачання. Заявку регіони зазвичай подавали у травні, а отримували її до кінця року. У 2017 році Закарпаття так само надіслало заявку у визначені МОЗом терміни, однак до кінця року із цієї заявки область не отримала нічого. На той момент квота Закарпаття складала 2,8 мільйони гривень.

«У 2018 році Міністерство попросило дати заявку до 16 березня, при тому в заявку не мали бути включені ті поставки, які завинили області за 2016-2017 роки. Однак цього разу МОЗ не вказав жодних строків надання області необхідних медпрепаратів. Ми не можемо сказати пацієнтові, аби він почекав на поставку, адже об’єктивно він просто не дочекається», – наголосив В. Стрижак.

На сьогодні область використала усі наявні залишки препаратів для перитонеального діалізу за минулі роки. Щодо очікуваних термінів наступних поставок розчинів для діалізу на офіційному сайті МОЗ вказано вересень-листопад 2018 року.

«Відтак виникла критична ситуація і постало питання, що робити в умовах, коли на ці потреби кошти у місцевих бюджетах не передбачалися, зважаючи на нашу квоту у держпоставках? Аби з’ясувати проблемне питання, на початку липня директор Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА з відповідним листом звернувся до в.о. міністра охорони здоров’я. Відповідь не надійшла й досі. Так як не було іншого виходу, ми звернулися по допомогу до голови облдержадміністрації та до фірм-постачальників витратних матеріалів», – зазначає В. Стрижак.

Нагадаємо, що вчора, 26 липня, на сесії Закарпатської обласної ради депутати більшістю голосів шляхом перерозподілу бюджетних коштів виділили 1,5 мільйони гривень на закупівлю медпрепаратів для перитонеального діалізу. За словами В. Стрижака, аби освоїти надані областю кошти через процедуру держзакупівель потрібно 30-35 днів. У свою чергу, одна з фірм-постачальників сьогодні, 27 липня, надала для потреб хворих у якості гуманітарної поставки 1500 комплектів для перитонеального діалізу, яких має вистачити на 27 днів.

На заяви голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля щодо безвідповідальності профільного міністерства на офіційному сайті МОЗу з’явилися одразу кілька коментарів. «Це мав би бути фахівець з відповідного питання, до якого можна було б апелювати. Але підписів у заявах немає. Натомість є інформація про величезні залишки препаратів в області. Йшлося про залишки станом на початок липня! Ми обрахували ці залишки, і все збіглося. Більше того, мішків з розчинами ми маємо навіть на 104 більше, адже є ще залишки з наших закупівель, а не централізованих поставок. Але мова йде про липень, який добігає кінця, коли ми щодня використовували ці витратні матеріали. А от на серпень ми відчуваємо гостру нестачу», – наголошує В. Стрижак, який повністю підтверджує наведені у заявах Г. Москаля цифри.

Поки область своїми силами намагається відшукати кошти і витратні матеріали для життєзабезпечення 18 хворих закарпатців, Міністерство охорони здоровʼя так і не відреагувало на проблему краю і не надало будь-яких тлумачень щодо термінів централізованої поставки медпрепаратів. Єдине, про що згадувалося в одному з останніх коментарів на сайті МОЗу, так це про можливе надходження заявки в область наступного тижня, однак жодного документального підтвердження цьому немає. В. Стрижак підкреслив, що на сьогодні немає і наказу МОЗ України про розподіл.

Аби забезпечити одного пацієнта, що потребує замісної ниркової терапії методом перитонеального діалізу, потрібно від 370 тисяч до 500 тисяч гривень на рік. Йдеться про хворих, які мають І групу інвалідності, і для яких такі кошти є непосильним матеріальним навантаженням. «За нашу практику ми не стикалися з ситуацією, аби пацієнти самі забезпечували себе такими препаратами. Це нереально!», – зазначив В. Стрижак, повідомили з прес-центру ОДА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*