Горянську ротонду в ужгороді «осушили», щоб зберегти унікальні розписи

У Горянській ротонді (церкві Покрови Пр. Богородиці) в Ужгороді, яка є найкращою пам’яткою сакральної архітектури Закарпаття й одним із найстаріших храмів країни, нещодавно завершилися ремонтно-відновлювальні роботи. Й завдяки їм удалося зробити кілька відкриттів.

Ми навідалися сюди із владикою Мукачівської греко-католицької єпархії Міланом. До оглядин долучилися парох горянської парафії отець Богдан Савула, доктор мистецтвознавства Михайло Приймич та головний спеціаліст відділу охорони пам’яток департаменту культури ОДА Томаш Сопко. До церкви вже веде асфальтована дорога, вздовж неї – оригінальні світильники, є інформаційне табло. Тут дуже гарні краєвиди та незвична аура. Цю місцевість науковці вважають одним із можливих місць локалізації слов’янського городища, захопленого угорцями на зламі IX – X століть.

М. Приймич зазначив, що сучасний храм Покрови Пр. Богородиці відомий із інших джерел як костел Св. Анни чи Св. Миколая, хоча маємо й найдавнішу присвяту Святому Івану (згадується 1409 р). Нині споруда складається з двох частин: власне ротонди, яка датується XII – XIII ст., та пізнішої нави (прямокутна добудова) XIV – XV ст. Ротонда (святилище) – кругла, зі стінами завтовшки 2 – 2,5 м, у неї врізано 6 апсид. Споруда перекрита куполом, що спирається на шестигранний барабан із шістьма вікнами, зовні прикрашений цегляним орнаментом, який реконструював архітектор Отто Стегло. У стінах також прорізані вікна, з яких автентичним є східне, а південне – пізнішого походження.

«Археологічні розкопки проводилися біля всього храму. Тоді знайшли монети, датовані XIV ст. А це дає підстави стверджувати, що нава побудована саме тоді, а не століттям пізніше, – каже пан Приймич. – Ще одне відкриття – після зняття зовнішньої штукатурки ми відкрили північний портал, який досі в жодних джерелах не згадувався, зараз він забудований. Чіткіше окреслився й колишній вхід до ротонди, який нині закладений камінням. У 1960-х велася реставрація ротонди. Тоді повернули вапняну штукатурку. А в 1990-х зробили цементову, яка має властивість утримувати вологу. Й виникла проблема – почав осипатися безцінний живопис XIV століття. Якщо говорити про нього, то це третя за значущістю пам’ятка в Україні після Софії Київської (XI ст.) та столичної Кирилівської церкви (XII ст.). Хоча раніше роби­лися припущення, що наша ротонда родом із XIII століття, бо збережене зображення Юрія Змієборця, який за формами нагадує романське мистецтво. В Угорському королівстві тоді цей стиль був актуальним аж до смерті останнього Арпадовича. Але дослідження це спростували й показали, що в угорському с. Лоньо є Юрій Змієборець, який нагадує нашого. Однак там поряд Богородиця Покрови, а тип іконографій – сієнський (за назвою італійського міста) початку XIV ст. Словом, весь комплекс живопису належить пензлю художника італійського кола постджотівського періоду (від італійського митця Джотто ді Бондоне). Бо в манері малювання тут часто маємо фреску по мокрому, а потім – ретуш по сухому. До речі, проторенесансний живопис постджотівського періоду тільки в нас і зберігся, більше ніде на теренах України його нема».

Тут є також дуже цікаве зображення Ісуса Христа з 4-ма ангелами. Те, що замалював Гуска у 1914 р., латинський тест був із Євангелія. З іншого боку – Богородиця з маленьким Христом на колінах, західноєвропейська іконографія. Розіп’ята Старозавітна Трійця – теж із Італії. А ще – оригінальна «Тайна вечеря». Саме в італійців усі апостоли сидять до нас обличчям, до прикладу, візантійська версія – напівколом за столом.

Одна з безцінних фресок

Якраз аби зберегти унікальні розписи – бо через зволоження осипався верхній шар – і велися ремонтно-відновлювальні роботи. Збили штукатурку зі всього фундамента, зробили дренаж довкола, й вода перестала тягнутися до стінки. Ротонда висохла. Українська будівельна організація, яка співпрацює з Фондом Ласла Телекі, замінила цементний тиньк на вапняний. Усе це сприяє збереженню монументального живопису завдяки зміні рівня вологості. Бачили на власні очі. «Фрески ніби ожили», – каже отець Савула. А Томаш Собко додав: усе відбувалося за відповідними дозволами (показує), та ще й не за державний кошт. «Тож потрібно подякувати людям, які допомогли», – резюмує владика Мілан.

Виявляється, живопис у храмі не раз «чистили». Ще з 1894- го значна увага до церкви Національного комітету архітектурних пам’яток Австро-Угорщини зумовила ретельне дослідження споруди. Зокрема перші розчистки та замальовки тут робив Отто Стегло. Це дозволило в 1911 – 1912 рр. провести перші роботи з реставрації храму та фресок. Тоді укріпили фундамент ротонди, зашили тріщини, почистили фрески, спорудили нову шоломоподібну покрівлю. У 1926-му провели розкопки – на жаль, без жодних опублікованих висновків. А в 1932 р. здійснили ще одну реставрацію живопису, відбулася вона й у 1960 – 1962 році, коли повністю розчистили забіли. Останні такі роботи зі значним тонуванням у наві провели в 1992 – 1994 рр.
«Наша ротонда для Угорщини теж надзвичайно цінна. Після того, як угорські війська зазнали поразки від турків, пішов конфлікт між протестантами й католиками, вони нищили пам’ятки один одного. А коли приходили турки, то «допомагали» і тим, і тим. Центральна Угорщина втратила багато пам’яток.

Найцікавіші з них, які були на території Угорського королівства, нині за межами Угорщини. Карл Роберт змінив політику держави, яка раніше була тільки аграрною, почав розвивати міста, запрошувати італійських художників. Тому це пам’ятка не тільки України, а всієї Центральної Європи», – каже Михайло Приймич.
Нині храм перекритий ґонтом, який починає нищитися від сонця та дощів. Тому треба обробити його захисним розчином. До всього парафіяни хочуть поміняти бляшаний купол, встановлений у ХХ столітті, на автентичний ґонтовий. Також замінили вхідні двері під старовину… Пам’ятку дуже часто відвідують туристи. А віряни якраз готувалися до 6-ї річниці перенесення ікони «Salus Populi Romani» із храму Санта Марія-Маджоре, що в італійському Римі, до Горянської ротонди.

Оксана Штефаньо

На фото автора: Михайло Приймич розповідає про історію Горянської ротонди.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*