ГРАНІ ТАЛАНТУ

АНТОНА КОВАЧА

4 квітня в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Йосипа Бокшая відкрилася персональна виставка живопису Антона Ковача. До експозиції ввійшло понад 80 полотен різних періодів життя і творчості митця.

Заслужений художник України Антон Ковач – один із найяскравіших представників крайової школи малярства. Він гідно репрезентує мистецтво нашого краю як удома, так і за кордоном. Палітра його творчих зацікавлень надзвичайно широка. Окрім викладання в Закарпатській академії мистецтв і образотворчої діяльності, вивчає й досліджує мистецтво нашого краю, України, світу. В його доробку художній альбом Адальберта Ерделі, де він автор-упорядник, статті про життя і творчість наших митців. Антон Ковач багато й плідно працює. Йому, мабуть, не відомі муки творчості, що нерідко паралізують митця, спричинюють депресію. Його картини свідчать, що він малює легко, без надриву, із задоволенням. Його манера письма надзвичайно розкута й експресивна. Митець тонко відчуває настрій природи, сутність людини й уміло передає це в своїх творах.

Здається, нема такого жанру мистецтва, в якому він би не досяг гарних результатів. Натюрморт, пейзаж, портрет, побутовий жанр – однаково йому підвладні. Талановитий імітатор й імпровізатор, він без труднощів підлаштовується під будь-якого художника, уникаючи при цьому банального копіюння. Може невимушено легко писати в манері Анрі Матісса, Адальберта Ерделі, Антона Кашшая, Єлизавети Кремницької, Володимира Павлишина, Тараса Усика, Олени Кондратюк чи навіть Владислава Габди. Таким чином ніби кидає їм своєрідний виклик, демонструє гнучкість і широту свого таланту.

Автор зізнається, що серія його робіт написана під впливом фундаторів крайової школи малярства: Федора Манайла, Андрія Коцки та інших відомих майстрів. І не тільки Закарпаття.


Біографічна довідка
Антон Ковач народився 1 січня 1962 року в селі Чумальово Тячівського району. Закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва, потім – Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. З 1991-го працює викладачем Ужгородського коледжу мистецтв імені А. Ерделі, нині він – завідувач кафедри рисунку Закарпатської академії мистецтв.
Бере участь у виставках із 1992 року. З 1999-го – член Національної спілки художників України. У 2003-му удостоєний обласної премії імені Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая за розписи у храмі Покрови Пресвятої Богородиці в селі Приборжавське Виноградівського району.

Володимир МИШАНИЧ
Фото Т.ГАНИЧА

 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*