Хустщина розшукує

«якірного» інвестора

Тридцять гектарів земельних угідь уздовж об’їзної дороги м. Хуст уже незабаром отримають офіційний статус індустріального парку.

— Створення вільних економічних зон — ідея на Закарпатті не нова, — розповідає начальник відділу економіки Хустської райдержадміністрації В.Лендєл. — Маємо, наприклад, СЕЗ «Закарпаття» неподалік Чопа та Ужгорода, де зосереджено  виробництво автомобілів «Skoda» та «Volkswagen». Створення індустріального парку біля Мукачева допомогло залучити відомі зарубіжні фірми. Той же «Флекстронікс». А на кордоні з Угорщиною розвивається ще один подібний об’єкт — «Берег-Карпати», що спеціалізується на логістичних послугах.

Зазвичай, інвестори зацікавлені вести бізнес у межах індустріальних парків, адже для таких зон держава з червня минулого року затвердила певні преференції та підтримку. Та й місцева влада є небайдужою до створення таких об’єктів – це нові робочі місця, чималі додаткові надходження до місцевого бюджету.

— Індустріальний парк поблизу Хуста ми плануємо розділити на кілька промислових зон, — зазначає В.Лендєл. — Одна із них згрупує заводи по переробці старої побутової техніки – телевізорів, комп’ютерів тощо, а також скла, паперу, картону.

Як пояснив посадовець, щороку на сміттєзвалищах Хустщини опиняється близько 30000 одиниць несправної побутової техніки, яку потрібно розібрати, обробити, нейтралізувати фреони, кінескопи, неонові лампи, електричні батарейки. Тому наступним логічним кроком, з його ж слів,  стало б відкриття підприємства, котре б із цього переробленого матеріалу, вторинного пластику виробляло готові товари – каналізаційні люки, шифер, тротуарну плитку…

Планують хустяни  згрупувати в межах парку і складські приміщення, овочесховища з холодильними установками, які б зберігали та транспортували фрукти, овочі, ягоди з Хустського, Тячівського, Іршавського, Виноградівського, Міжгірського районів.

Ще одна його зона буде зорієнтована на виробництво сонячних колекторів для нагріву води, приладів, що працюватимуть від сонячних батарей.    

Ключовим успіхом реалізації проекту є залучення так званих «якірних» інвесторів – сильних вітчизняних чи іноземних компаній з відомим брендом. Зазвичай ці компанії і визначають напрямок діяльності парку, до того ж дрібніші інвестори охочіше долучаються до розбудови парку після вступу до нього відомого бренду.

— Із проектом Хустського індустріального парку можна ознайомитись на сайті нашої РДА, — каже В.Лендєл. — Тому запрошуємо до обговорення усіх бажаючих, у яких є думки та ідеї щодо його розвитку.

Христина ГОРВАТ.
м. Хуст.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*