І ХРЕСТ ОСВЯТИЛИ,

і косарів випробували на вправність

Невідкладних клопотів у лісовиків Ужгородщини нині більш ніж достатньо. Адже треба ліквідувати наслідки стихійного лиха — небувалої сили буревій, яким у травні ц.р. на території Держлісфонду ДП «Ужгородський лісгосп» було пошкоджено 1324 га лісових насаджень в Анталовецькому, Кам’яницькому та Ужгородському лісництвах. Зараз з помісячними графіками ведеться активна розробка всіх вітровальних та вітроломних ділянок, яку передбачається завершити до кінця першого кварталу 2015 року. Але ж є ще й поточні, планові роботи.

Попри такий щільний графік в ДП «Ужгородське лісове господарство» минулого вівторка на території Кам’яницького лісництва на вершині гори Плішка відбулися традиційні змагання косарів, конкурс на краще приготування знаменитої страви — бограча.

Цього разу програма свята була суттєво збагачена урочистим освяченням хреста, будівництво якого ініціював і всіляко підтримував очільник Ужгородського лісгоспу голова обласного об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття» Іван Костів. На таку урочисту подію організатори свята, окрім керівників району, запросили єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Мілана Шашіка, представників обласної організації Національної спілки письменників, з якою підприємство уклало й успішно реалізовує угоду про творчу співдружність, а також депутатів місцевих рад. Дорогими і бажаними гостями на цій урочистій події були й давні друзі та колеги  закарпатських лісівників — працівники Державного лісового господарства із Собранців (Словаччина) на чолі з директором Петером Пішаком.

Всі вони перш за все зібралися коло хреста, щоб взяти участь у його освяченні. На постаменті хреста викарбувані зворушливі, глибоко значимі слова: «Якщо хочеш бачити ласку Божу, постій перед хрестом, якщо хочеш бачити всемогутність Божу, піди у гори».

Після освячення Хреста в.о. начальника управління лісового та мисливського господарства області Федір Гомонай запропонував хвилиною мовчання вшанувати пам’ять п’яти працівників галузі, які загинули в боях проти сепаратистів та російських загарбників на сході України. Владика провів молебень за загиблими патріотами.

Змагання косарів теж було по-особливому доброзичливим. У ньому взяли участь представники усіх лісництв ДП «Ужгородське лісове господарство», а також найкращий косар із Собранців. Компетентне журі на чолі з головним лісничим Ужгородського держлісгоспу Валентином Геккером переможцем визнало приватного підприємця Івана Шовша. А найсмачніший і найпоживніший бограч вдалося приготувати Юрію Глагоничу з Анталовецького лісництва. Директор ДП «Ужгородське лісове господарство» Іван Костів вручив їм цінні подарунки. А всі учасники змагань отримали на згадку про це чудове свято духовності й праці бібліотечки нових книг закарпатських письменників.

Василь ЧОРНОГОР.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*