ЄВРОПЕЙСЬКІ ДИПЛОМАТИ

ВИСЛОВИЛИ ПІДТРИМКУ УКРАЇНІ

Днями голова  облдержадміністрації Валерій Лунченко зустрівся із представниками консульських установ країн — членів Європейського союзу, котрі межують з Україною (дипломатами з Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та Чехії).

У ході зустрічі було обговорено ряд важливих питань, серед яких – прискорення євроінтеграційного процесу України, запровадження спрощеного візового режиму, розбудова пунктів пропуску на кордоні з Закарпатською областю.

— Сьогодні у Брюсселі (21 березня. — Ред.) було підписано політичний пакет Угоди про асоціацію з ЄС, — зазначив Валерій Лунченко. – Ми дякуємо за підтримку з боку європейських держав, які підтримують курс України. Закарпатська область уже має багато позитивних напрацювань у сфері транскордонного співробітництва, які ми будемо продовжувати і примножувати.

Також керівник ОДА висловив подяку представникам країн ЄС за допомогу в лікуванні та реабілітації українців, що постраждали під час сутичок на Майдані. Так, Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован, повідомила, що до Бухареста відправлено на реабілітацію більше десяти постраждалих, серед яких є закарпатці. Також вона висловила сподівання, що найближчим часом в Ужгороді буде відкрито консульську установу Румунії для більш тісної співпраці з Закарпаттям. Зокрема, йдеться про впровадження видачі малого прикордонного руху мешканцям чотирьох закарпатських районів, питання видачі таких віз вже вирішать найближчими днями.

Генеральний консул Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бачкаї привітав українську сторону з підписанням політичної частини Угоди про асоціацію, запевнив у цілковитій підтримці з боку Угорщини та засудив агресію з боку Росії, замах на територіальну цілісність України.

Щодо позиції Словацької Республіки, то Генеральний консул цієї країни Янка Буріанова наголосила – Словаччина відкрита для співпраці як з Україною, так і з Закарпаттям зокрема. Лікарні у Словаччині приймають постраждалих на Майдані, країна готова продовжувати надавати усю необхідну допомогу.

Про посилення економічних, культурних та соціальних зв’язків, а також про можливість відкриття пунктів пропуску на кордоні з Закарпатською областю наголосила польська сторона. Також консул Генконсульства Польщі Маріан Орліковські наголосив – для європейської інтеграції Україна сьогодні має позбутися в першу чергу проявів корупції на усіх рівнях — не допускати політичної, економічної корупції.

Валерія Фюлеова, консул Генерального консульства Чеської Республіки у Львові висловила сподівання на подальшу тісну співпрацю з нашим регіоном для підтримки чеської громади області та, відповідно, закарпатців, що сьогодні проживають у Чехії, повідомили з прес-центру ОДА.

Підсумовуючи зустріч, Валерій Лунченко зазначив, що Україна, географічне розташування котрої – Європа, прагне стати повноцінним членом Європейської унії. Важливим у цьому процесі є підтримка сусідніх країн — членів ЄС.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*