Ігнорування урядом і Верховною Радою проблеми «пересічки» тільки загострює її,

вважає геннадій москаль

Голова ОДА Геннадій Москаль підписав розпорядження «Про тимчасовий порядок перетину кордону в пунктах пропуску Закарпатської області транспортними засобами особистого користування з іноземною реєстрацією жителями Закарпатської області».

До законодавчого врегулювання цього питання Закарпатській митниці ДФС пропонується під час перетину  кордону автомобілями особистого користування з іноземною реєстрацією застосовувати рівні умови щодо тимчасового порядку перетину кордону як нерезидентами, так і жителями нашої області.

Своє розпорядження Г. Москаль прокоментував так:

– Більше двох років, із часу призначення на Закарпаття, я докладаю максимум зусиль, щоб врегулювати питання так званої «пересічки». Але вирішити його можна тільки на законодавчому рівні. Разом із «пересічниками» ми розробили законопроект, я неодноразово писав звернення в Кабмін і Верховну Раду, організовував зустрічі з Комітетом із податкової та митної політики. На сьогодні всім зрозуміло, що Митний кодекс України написаний нефахово й застарів, до нього необхідно вносити зміни. Норма, за якою громадянин України за кермом автомобіля з іноземною реєстрацією в’їжджає в Україну, тобто до себе додому, в режимі транзиту – це повний абсурд! Такого не може бути апріорі. Крім того, ніхто в Кабміні чи «митному комітеті» Верховної Ради не може пояснити, для чого власники автомобілів із іноземною реєстрацією кожні 10 днів (а в межах однієї митниці – кожні п’ять днів) змушені виїжджати за кордон і знову повертатися в Україну. Вони не платять мито чи збори, просто створюють черги і стають залежними від постійних «пересічок». Іде якась незрозуміла гра держави з громадянами. Це все одно, що на законодавчому рівні примусити кожного власника закордонного паспорта кожні п’ять днів виїжджати в якусь із сусідніх країн.

А крім того, як поліція зможе фіксувати відеокамерами порушення правил дорожнього руху «пересічниками»? Хто встановить особи водіїв, котрі їздять на литовських, словацьких, польських, угорських чи інших номерах країн Євросоюзу? І кому відправляти квитанції про сплату штрафу – країнам ЄС?

Своїм розпорядженням я ще раз хочу звернути увагу уряду та Верховної  Ради на проблему «пересічки» і таким чином спонукати вирішити її. Проблема не зникне сама по собі, адже люди купують уживані автомобілі за кордоном не від хорошого життя, а через відсутність грошей. Заодно хочу нагадати, що всі розпорядження голови ОДА, згідно із Законом України про місцеві державні адміністрації, підлягають виконанню на території області. Той, хто з ними не згідний, хай подасть позов до Окружного адміністративного суду й спробує їх скасувати, – цитує Геннадія Москаля прес-служба ОДА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*