Інсульт лікується в перші три години, тому важливо вчасно звернутися по допомогу

Нещодавно в Ужгороді вже водинадцяте проходили «Карпатські читання». І вже вкотре провідні неврологи України говорили про інсульт.

Чому знати про його особливості потрібно всім? Бо за даними досліджень, кожні 30 хвилин пацієнт із таким діагнозом, якого можна би врятувати, помирає або незворотньо втрачає працездатність через лікування в непристосованій для цього лікарні. Протягом року в Україні інсульт стається приблизно в 110 тисяч людей, а це, практично, населення цілого Ужгорода. Щодо власне нашого обласного центру, то тут відповідна статистика – 300 – 350 осіб.

Отже, невеличкий «лікнеп» із цього питання від лікаря-невролога Закарпатського обласного клінічного Центру нейрохірургії та неврології Олександра Бобровника. Він наголошує: на відміну від інфаркту міокарда, коли сильний біль у серці не дає зробити вдих, інсульт досить часто підкрадається непомітно: оніміння руки, порушення координації, не слухається нога… Ці тривожні дзвіночки людина нерідко ігнорує, чекає, що все мине, і втрачає дорогоцінний час. «Обізнаність населення дозволяє вже на етапі диспетчера «швидкої» правильно встановити діагноз «інсульт» у понад 70% випадків. Тому запам’ятайте перші його симптоми: порушення мови (нерозбірливі слова, нерозуміння сказаного); перекошування обличчя (крива усмішка, звисає кутик рота); раптова слабкість у руці чи нозі однієї половини тіла (кінцівки важко підняти та утримувати). Рідше трапляються такі прояви, як оніміння половини тіла, раптові сильний головний біль, порушення зору на одне око, двоїння в очах, запаморочення, яке супроводжується нудотою, блювотою, втрата свідомості», – пояснює пан Олександр. І радить у таких випадках негайно викликати швидку допомогу й почати збиратися до лікарні. Інсульт лікується тільки там!

Більше про цю недугу та перші заходи, які необхідно зробити ще до приїзду медиків, читайте у вівторковому номері «Новин Закарпаття».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*