Інтимне життя на терезах моралі

У книжковому вирі безлічі моральних тем, присвячених інтиму, сексуальним проблемам, є чимало творів суперечливого змісту, що звеличують або принижують гідність людини. Та небагато таких, котрі по-справжньому спонукають замислюватися, щоб життя ставало морально благородним.

Мудрою, а водночас, і дотепною свіжістю повіяло в цьому невичерпному тематичному розмаїтті з нової (тридцять сьомої) книжки письменника Юрія Шипа «Гультяйські мандрагори з нотами та наслідками», що побачила світ у ТОВ «Патент».

Видання наскрізно пройняте думкою, що:

Приносять людям
багатьом ганьбу
й біду їх дії
(що пропечатані
клеймом розпусника й повії).

Композиційний монтаж цього видання становить згармонізоване ціле в поєднанні компонентів слова й музики з ілюстративною мозаїкою квітів, плодів та коренів дивовижної рослини мандрагори в обрамленні «звабливою гречкою». Це вдало допов­нює й поглиблює ідейно-художній зміст книжки.

Таким чином афоризм, пов’язаний із виразом «стрибати в гречку» та деякі натуралістичні зображення мандрагори постають живими свідками й героями задуму автора в ситуаціях: коли хочеш, але не можеш подолати свої дурні пристрасті. Відчувається, що автор ніби дає пораду: плюй на них, доки їх не втопиш, або, ще краще, займися розумними богоугодними справами. Він прагне сатиричними засобами викрити й засудити хворобливий потяг до задоволення неврівноважених тілесних насолод і, водночас, пропагує здоровий спосіб життя. Причому еволюційно змальовує це з ранньої молодості до глибокої старості. І нагадує, що під впливами спокус лукавого

Не одна Зозуля
й Зузуль не один
Приводять в світ
Пташат,
З-за яких знедолені
дочка та син
Живуть із клеймом
байстрят.

Саме ця пересторога і є виховною домінантою книжки «Гультяйські мандрагори з нотами та наслідками». Вона спонукає відповідально й обачно ставитися до кожного свого кроку.

Сергій ФЕДАКА

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*