ІЗ КВІТАМИ Й СВІЧКАМИ

В РУКАХ

Рівно десять років тому, на 59-му році життя не стало Юрія Зимомрі. Добру людину, талановитого реаніматолога, здібного музиканта й журналіста втратила не тільки його родина відомих діячів науки й мистецтва, а й весь наш край.

У сьогоднішні жовтневі дні він уже за межею Вічності зустрічає своє 10-ліття. А ми, родичі, друзі та знайомі, з молитвами, свічками й квітами в руках спогадуємо його дитинство в селі Голятино на Міжгірщині, кипучі студентські будні в Міжгірському медучилищі та на медфаці УжДУ, а потім самовіддані будні в білому халаті на посадах директора Ужгородського медичного училища та завідувача рентгенологічним відділенням обласної лікарні, блискучий захист дисертації. Згадуємо, як його науково-практичний талант на цьому терені вдячно використовувався багатьма служителями клятви Гіппократа.

У 1980-ті Юрій Іванович трудився на посту старшого рентгенолога національного шпиталю в місті Ніамей (столиці республіки Нігер). Завдяки його медичному місіонерству та любові до людей, були вирвані з пазурів смерті сотні тяжко хворих африканців.

Юрій Зимомря не був заскорузлим аскетом від медицини. Він, скажімо, віртуозно грав на дримбі, ним захоплювалися прискіпливі журі всесоюзних конкурсів. Він – автор цілої низки цікавих публіцистичних статей, нарисів про видатних людей Закарпаття, письменників, художників і науковців, пристрасний театрал. Завдяки його перекладу наприкінці 1980-х побачило світ (у Африці) перше прочитання Шевченкового «Заповіту» мовою народу хауса. Він не тільки захопився духовними набутками африканських народів, а й написав короткий нарис про хаусів та їхню мову, якою розмовля­ють понад 20 мільйонів людей.

Як і кожен із нас, Юрій Зимомря мав свій щасливий і тернистий шлях, радощі та болі в неповторній долі. А ми сьогодні молитвословимо: «прости, Господи, земні гріхи та слабості, згадай у Царстві Небесному добрі його діла та прийми в лоно праведників!»

Юрій ШИП,
письменник

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*